Voor senioren die te jong zijn om stil te zitten!

Voor senioren die te jong zijn om stil te zitten!

Achter de geraniums zitten of ‘het zwarte gat’. Een paar clichés over gepensioneerden die mogelijk waar kunnen zijn, maar lang niet altijd opgaan. Vele senioren willen ook na hun pensioen zich nog nuttig maken en bijdragen aan de samenleving. Voor deze gepensioneerden bestaat het Netwerk van Gepensioneerde Professionals.

 

Het netwerk van gepensioneerde professionals bestaat uit leden die op vrijwillige basis hun kennis en kunde overbrengen aan de samenleving. Zij beantwoorden hulpvragen van maatschappelijke organisaties en helpen deze organisaties heel praktisch vooruit. Daarnaast is het netwerk een plek waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten tijdens diverse bijeenkomsten. Het netwerk is een project van Stichting Venzo, het verbindingsplatform voor vrijwillige inzet in Amsterdam Zuidoost.

 

VenzoEen van de leden is Mieke van Reenen. Zij werkte ruim 33 jaar voor de ABN-AMRO bank, waar ze management functies had op het gebied van human resources en facility management. “Ik heb met plezier bij de bank gewerkt”, vertelt Mieke. “Het was een behoorlijk commerciële organisatie en ik had een goed salaris. Na 33 jaar werd mijn gevoel om iets terug te doen voor de samenleving steeds sterker. Werken zonder daarvoor betaald te krijgen gaf mij voldoening.”

 

“Het is bij mij ook alles of niets. Minder gaan werken of een stapje terug in functie is niet aan mij besteed. Toen ik de keuze had om twee jaar eerder te stoppen met werken, wist ik meteen dat ik verder wilde met vrijwilligerswerk.” Zo is zij voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Amsterdam Zuidoost en bestuurslid van ProFor, een stichting die zich inzet om de integratie van etnische minderheden in Nederland te verbeteren.

 

Toen Mieke 5 jaar geleden met pensioen ging, startte het NGPN net op. “Dat was een mooie gelegenheid om meteen in te stappen, “ zegt ze. “Ik vind het fijn om binnen een netwerk te functioneren. Op die manier leer je snel nieuwe mensen en organisaties kennen.” Wat Mieke als vrijwilliger vooral voldoening geeft, is dat ze doet wat ze echt leuk vindt en waar ze nog goed in is ook. “Als je jong bent, ben je vooral bezig met carrière maken. Je moet van alles, waardoor het lastig is om dingen te relativeren.”

 

Dankzij de inzet van de leden zijn dit jaar veertig hulpvragen van maatschappelijke organisaties beantwoord. Zo hielp een gepensioneerde architect een zorginstelling met een architectonisch vraagstuk. En dankzij een gepensioneerde manager maakte een stichting voor vrouwenempowerment de nodige professionaliseringsslag. Een greep uit het scala van activiteiten, want deze zijn divers. Vanwege de professionele kennis en levenswijsheid blijkt de inzet van de leden van grote waarde te zijn.

 

Ben jij (bijna) gepensioneerd en vind je het leuk om meer informatie te krijgen? Of zou je het aardig vinden om eens naar een bijeenkomst te komen voor een kennismaking? Neem dan contact op via info@ngpn.nl of 020-7601170.

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer november 26, 14:31 #1 Brouwer

    Wat zouden mijn vrouw en ik graag eens onze redelijk vormgegeven plannen (pve, zelfgeschetste tekening en zelfgebouwde maquette aanwezig) voor de nieuwbouw van onze woning (ca 1200m3) willen voorleggen aan een gepensioneerde en gepassioneerde architect zodat deze kan meedenken/ tegendenken/ omdenken en kan sublimeren. We willen luisteren en leren. Reacties zijn welkom!
    durvers@telfort.nl