Vooral nú mogen we malaria niet vergeten

Vooral nú mogen we malaria niet vergeten

Op dit moment wordt het nieuws gedomineerd door de oorlogen in Oekraïne en Gaza, naast het politieke getouwtrek in Den Haag. Welke kant we ook opgaan, ontwikkelingssamenwerking zal vrijwel zeker meer onder druk komen te staan in het nieuwe politieke landschap. Juist op het moment dat er belangrijke stappen voorwaarts worden gezet in de malariabestrijding. We mogen niet opgeven, en zeker niet op dit moment, betoogt de Nederlandse Malaria Stichting.

Nederland

Malaria is niet een ziekte die enkel en alleen voorkomt in arme tropische landen. Vroeger kwam de ziekmakende Plasmodium parasiet, die wordt overgedragen tijdens de beet van een mug behorende tot het geslacht Anopheles, ook voor bij ons in Nederland, met name in de kustprovincies. En zelfs verder noordelijk tot in Finland en Canada aan toe. Nederland kende het laatste inheemse geval van malaria in 1959, en werd door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel malaria-vrij verklaard in 1970. Inmiddels geldt dat voor meer dan honderd landen wereldwijd en leven meer dan één miljard mensen in gebieden waar vroeger malaria voorkwam. En dus laat dit zien wat mogelijk is: malaria kán worden uitgeroeid. Pas nog werden de Kaapverdische eilanden malariavrij verklaard. Maar waarom is het dan zo moeilijk in de tropen, en dan met name in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar meer dan 90% van de jaarlijks méér dan 200 miljoen ziektegevallen voorkomt? Waar nog steeds iedere minuut een kind sterft aan de gevolgen van een simpele muggenbeet?

malariaBV Nederland

De pot met geld om wereldwijd malaria ter bestrijden schommelt jaarlijks tussen de 3.5 en 4 miljard dollars.
Even ter vergelijking: De Nederlandse pot voor coronasteun was maar liefst € 80 miljard en 10 miljard daarvan was directe overheidssteun voor Nederlandse bedrijven. Onze overheid kon dus zo maar drie keer het wereldwijde budget voor malaria ophoesten en ‘weggeven’ om BV Nederland overeind te houden in moeilijke tijden. Dat geeft te denken. Is het uitroeien van malaria dan geen prioriteit voor de westerse wereld? En bedreigt een ‘Nederlanders eerst’ mentaliteit de toekomst van een wereld zonder malaria? Als Nederlandse Malaria Stichting baren deze ontwikkelingen ons grote zorgen.

Juist nu

Afgelopen januari werden in Kameroen de eerste baby’s gevaccineerd met het RTS,S vaccin dat deels beschermt tegen malaria. Miljoenen Afrikaanse kindjes zullen volgen dit jaar. Een tweede, en beter werkend vaccin, zal later dit jaar of in 2025 beschikbaar zijn. Er gloort dus hoop voor het eerst sinds jaren, dat kindersterfte door malaria significant kan worden teruggedrongen. En juist op het moment dat malaria wordt teruggedrongen zal de algehele gezondheidszorg er sterk op vooruitgaan. Simpelweg omdat normaliter ziekenhuizen vol liggen met malaria patiëntjes en die de meeste aandacht vragen van de beschikbare zorg. Minder malaria betekent meer aandacht voor andere gezondheidsproblemen. Juist nu moeten we dus doorpakken en het succes dat binnen handbereik ligt grijpen. Onze steun mag niet verslappen.

Minder kinderen

‘Bestrijd malaria en je krijgt nog meer Afrikaanse monden die gevoed moeten worden’. ‘We horen dit soort opmerkingen vaak’, laat Ingeborg van Schayk, Directeur van de Nederlandse Malaria Stichting, weten. Het tegenovergestelde is echter waar. Overal waar de kindersterfte afneemt zien we dat de gemiddelde gezinsgrootte kleiner wordt. Waar vroeger veel kinderen ‘nodig’ waren als oudedagsvoorziening omdat velen vroegtijdig stierven zijn betere overlevingskansen van enkele kinderen vandaag te dag voldoende voor ouders om geen grote gezinnen te stichten. Minder malaria, minder kinderen. En bovendien betere toekomstperspectieven (onderwijs, zorg) voor enkele kinderen in een gezin in plaats van een grote groep.

Kennis delen

Doorpakken en niet verslappen, dat is onze boodschap. En bovenal kennis over malaria met elkaar blijven delen. Dat is ons belangrijkste doel, het delen van wetenschappelijke informatie over malaria in een netwerk van meer dan elfduizend malaria professionals in meer dan 140 landen. Al bijna 15 jaar. Wij gaan door en danken U bij voorbaat voor Uw bijdrage. Voor een wereld zonder malaria.

malariaNederlandse Malaria Stichting

Doneer door nevenstaande QR code te scannen.
IBAN: NL07RABO 01 5883 2094
o.v.v. Kennis is macht
Voor meer informatie zie: http://www.malariastichting.nl of www.malariaworld.org.

 

 

malaria

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!