Vroege opsporing van darmkanker redt levens

Vroege opsporing van darmkanker redt levens

In Nederland krijgen dagelijks 38 mensen darmkanker, daarmee is het één van de meest voorkomende kankersoorten. Toch geven veel mensen aan onvoldoende over de ziekte te weten.

 

In een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting, blijkt dat bijna zeven op de tien mensen zich niet goed geïnformeerd voelt over de alarmsignalen en risicofactoren van de ziekte. Jaarlijks krijgen rond de 14.000 mensen de diagnose. De ziekte eist 14
levens per dag.

 

Wordt darmkanker in een vroeg stadium opgespoord, dan is de ziekte vaak goed te behandelen. Dat is ook een van de redenen waarom het bevolkingsonderzoek darmkanker is ingevoerd, dat wordt uitgevoerd door het RIVM. Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen hiervoor een uitnodiging. Via een ontlastingstest wordt gemeten of er bloed in de ontlasting aanwezig is, een belangrijk signaal dat kan wijzen op darmkanker. Het is echter ook van belang om buiten het bevolkingsonderzoek alert te zijn.

darmkankerAchterom kijken

Alertheid begint bij kennis van de signalen die darmkanker kan geven. Een van die signalen is bloed of slijm in de ontlasting. Daarom is het goed om achterom te kijken na toiletbezoek. Deelnemers van het onderzoek wisten alarmsignalen te benoemen wanneer deze van tevoren werden getoond. De volgende tabel laat zien hoeveel van de mensen de alarm-signalen van darmkanker herkenden.
Wanneer mensen vermoeden dat er bloed in de ontlasting zit, is het verstandig zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Bij andere signalen is het goed om naar de huisarts te gaan wanneer de klachten langer dan twee weken aanhouden. Van de mensen met klachten gaat 40 procent binnen een maand naar de huisarts. 35 procent bezoekt de huisarts niet. De alarmsignalen in onderstaande tabel kunnen te maken hebben met darmkanker, maar ook met andere aandoeningen.

Alarmsignalen

– bloed in de ontlasting
– aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede
– verminderde eetlust
– loze aandrang
– buikpijn of -krampen
– onverklaarbaar gewichtsverlies
– blijvend veranderend ontylastingspatroon

Kennis testen

Om de kennis van darmkanker te vergroten heeft de Maag Lever Darm Stichting een eenvoudige test ontwikkeld waarin de zeven signalen van darmkanker staan. De test is te vinden op: https://www.mlds.nl/7-signalen-darmkanker/.

Meer informatie over darmkanker

Wilt u meer weten over darmkanker en bijvoorbeeld het bevolkingsonderzoek? Kijk dan op www.mlds.nl/darmkanker.

Doorbraak in de diagnose van erfelijke darmkanker

Darmkanker kan een erfelijke oorzaak hebben. Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening die een verhoogde kans geeft op het ontstaan van darmkanker. Ongeveer 5% van alle darmkankerpatiënten heeft deze erfelijke vorm.

 

Lynch-syndroom wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking in bepaalde genen, waardoor zo’n gen niet meer werkt. Vaak wordt bij een darmkankerpatiënt een subtiele gen-verandering gevonden waarvan niet duidelijk is of die Lynch-syndroom veroorzaakt of onschuldig is. Dr. Niels de Wind (LUMC) heeft met zijn onderzoeksteam een snelle en betrouwbare methode ontwikkeld om te bepalen of zo’n subtiele genetische verandering wel of geen Lynch-syndroom veroorzaakt.

 

De test is al zo goed als klaar voor gebruik in de kliniek. De Wind: “We kunnen per individu en per familie de risico’s in beeld brengen en zorg op maat bieden. Dat betekent meer duidelijkheid voor de patiënten en hun families, die mogelijk ook nog eens minder vaak een preventief onderzoek hoeven te ondergaan.”

Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting is blij: “Dit is geweldig nieuws voor de families die te maken hebben met het Lynch-syndroom. Een op de twintig darmkankerpatiënten heeft een erfelijke vorm. Vroege opsporing is daarom van groot belang. Deze test helpt hier enorm bij.”

Meer informatie over het onderzoek van Dr. Niels de Wind?

Kijk op www.mlds.nl.
Op de website www.familiecheck.nl leest u meer over erfelijke darmkanker.

 

 

maag lever darm stichting

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!