Vuurwerk kijken?  Vuurwerkbril op!

Vuurwerk kijken? Vuurwerkbril op!

Iedere jaarwisseling belanden meer dan tweehonderd slachtoffers op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Degenen die ‘geluk’ hebben kunnen na een korte behandeling naar huis. Voor degenen met zwaarder letsel was nieuwjaar het begin van een zware periode met veel pijn, ziekenhuisbezoeken en operaties.

Cijfers jaarwisseling 2015-2016

– 160 mensen met oogletsel door vuurwerk
– 15 mensen werden blind aan één oog
– 40% van de slachtoffers stak zelf geen vuurwerk af
– niet één van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril

 

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “De schade die vuurwerk ieder jaar aanricht aan ogen is schokkend. De laatste acht jaar zagen oogartsen bijna tweeduizend mensen met oogletsel door vuurwerk. Meer dan achthonderd ogen liepen blijvende schade op. Honderdvijftig ogen werden blind en vijfenzestig ogen raakten dusdanig beschadigd dat ze operatief verwijderd moesten worden. Dat is toch verschrikkelijk?

 

‘Het dragen van de vuurwerkbril bij het afsteken van of kijken naar vuurwerk, moet net zo ‘gewoon’ zijn als het dragen van de autogordel bij het autorijden.’’

Tjeerd de Faber, oogarts het Oogziekenhuis Rotterdam

Een vuurwerkbril beschermt de ogen

Het Oogfonds adviseert daarom iedereen die zelf vuurwerk afsteekt of er naar gaat kijken om een vuurwerkbril te dragen. Een vuurwerkbril kost slechts een paar euro en voorkomt veel ellende. Een vuurwerkbril sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Daarbij is het materiaal van belang: polycarbonaat is onbreekbaar.

Actie: gratis kindervuurwerkbril

Vuurwerkbrillen zijn onder andere te koop bij opticiens, vuurwerkverkooppunten en ziekenhuizen. Daarnaast heeft het Oogfonds een actie waarbij iedereen iemand een veilig Oud en Nieuw kan wensen door ze voor 2 euro een vuurwerkbril toe te laten sturen. Daarbij geeft het Oogfonds ook nog een gratis kindervuurwerkbril cadeau. Voor maar twee euro inclusief verzendkosten, bezorg je dus twee mensen een veilig nieuwjaar.

 

We vertellen u graag meer over deze actie op www.oogfonds.nl/vuurwerkbril. En natuurlijk wens ik u alvast een heel vrolijk en veilig Oud en Nieuw!”

 

 

oogfonds-logo.gif

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!