Waar kun je terecht met levensvragen?

Waar kun je terecht met levensvragen?

Geestelijke verzorging bij jou thuis

 

Jong of oud, iedereen maakt in het leven wel een ingrijpende verandering mee. Zoals een verminderde gezondheid, een ongeneeslijke ziekte, of het verlies van een naaste. Juist dan kunnen levensvragen opspelen. Het helpt als je er met iemand over kunt praten, zoals een geestelijk verzorger, die daar speciaal voor is opgeleid. Dit kan nu thuis, in je vertrouwde omgeving. De gesprekken worden (deels) vergoed.

Levensvragen kunnen ook spelen bij het ouder worden of bij de zorg voor een naaste

Voorbeelden van levensvragen:
• Wat maakt mijn leven de moeite waard?
• Wat betekent dit voor mij?
• Hoe geef ik mijn leven invulling als mijn gezondheid minder wordt?
• Hoe kan ik verder?
• Waar hoop ik op?

levensvragenAandacht en ruimte voor vragen

Het is niet altijd mogelijk (of wenselijk) om met een naaste te praten over deze onderwerpen. Een gesprek met een geestelijk verzorger kan uitkomst bieden. Iedere geestelijk verzorger is opgeleid om écht te luisteren en ruimte te geven aan jouw levensvragen. Hij of zij is een onafhankelijke, deskundige gesprekspartner die aandacht heeft voor wat jou raakt en bezighoudt. Zo’n vertrouwelijk gesprek kan opluchten, helpen bij belangrijke beslissingen, of perspectief bieden om verder te kunnen.

Voor iedereen

Geestelijke verzorging is er voor iedereen met levensvragen, ongeacht je levens- of geloofsovertuiging. Er zijn geestelijk verzorgers met een specialisatie, zoals begeleiding van mensen met een ongeneeslijke aandoening (als dementie, COPD, hartziekten) en hun naasten, en van senioren die te maken hebben vragen over het ouder worden of verlies van een naaste.

Ook met een geestelijk verzorger praten?

Bel het landelijk nummer voor zingeving en levensvragen: 085-00 43 063.
Zo kom je in contact met een Centrum voor Levensvragen bij jou in de buurt. Een familielid of verwijzer kan ook een gesprek voor je aanvragen.

 

De gesprekken worden via de Centra vergoed voor:
• Mensen van 50 jaar en ouder
• Mensen met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten

 

Ook nu, in tijden van corona, zijn gesprekken thuis mogelijk. Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM.

 

Jannie Oskam, auteur van het boek ‘Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen’, is ongeneeslijk ziek en zegt over haar ervaring met geestelijke verzorging: “Het bijzondere voor mij was dat de geestelijk verzorger me hielp om vragen die bij mij speelden helder te krijgen. Er bleken thema’s onbewust te spelen, die niet ter sprake komen in een gesprek met vrienden. De naaste omgeving komt vaak ook met goedbedoelde adviezen, vaak oplossingsgericht. Maar ik wilde geen oplossingen, want er is niet iets op te lossen. Ik wilde dat er naar me werd geluisterd. Dat is het allermooiste dat in de gesprekken gebeurde, om zo een weg te zoeken in mijn nieuwe leven.”

Meer informatie

www.geestelijkeverzorging.nl/thuis

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!