Waardevolle eigendommen sneller terug met goede registratie

Waardevolle eigendommen sneller terug met goede registratie

Stel uw dierbare sieraden worden gestolen en vervolgens doorverkocht. Weg zijn ze. U moet er niet aan denken! Om heling tegen te gaan, is het belangrijk dat u uw waardevolle eigendommen registreert. Want met die informatie kan de politie uw spullen sneller terugvinden en zowel de dief als degene ze heeft doorverkocht aanpakken.

Registreer uw eigendommen

Met goede registratie neemt de kans op succesvolle opsporing van inbrekers, dieven en helers toe. Als u bij diefstal aangifte doet en direct een lijst met unieke serienummers en foto’s van de gestolen spullen kunt geven, kan de politie de dader(s) sneller opsporen en krijgt u uw eigendommen sneller terug. “Slechts 7% van de burgers heeft zijn waardevolle bezit geregistreerd,” vertelt Martin Stomp van de politie Rotterdam. Er zijn verschillende manieren om uw kostbaarheden te registreren, de app Stop heling is er daar een van. “Via Stop heling worden dagelijks misdrijven opgelost en spullen teruggebracht bij de eigenaar,” aldus Stomp.

Controleer tweedehands producten

Tegelijkertijd kunt u de app gebruiken om te checken of u zelf geen gestolen goederen koopt. Want in dat geval bent u ook strafbaar. In zijn algemeenheid geldt: als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo. Met andere woorden; dan klopt er iets niet en is de kans groot dat het om een gestolen product gaat. Als u het serienummer van het product invoert, ziet u direct of het product als gestolen geregistreerd staat. Als dit het geval is, kunt u hier meteen melding van maken. Stomp: “Hoe meer burgers Stop heling gebruiken, hoe meer de politie wordt geholpen bij de opsporing van gestolen spullen en de daders. De politie onderneemt actie en zal het gestolen product in beslag nemen en de dader op een later tijdstip aanhouden. De aangehouden dader weet dat hij voortaan grote risico’s loopt als hij gestolen buit inlevert of aanbiedt. Het loont niet meer om te stelen.”

registratieRegistratieplicht voor verkopers

Gestolen goederen worden vaak doorverkocht aan particulieren, maar ook aan opkopers. Als particulier is het belangrijk dat u uw spullen goed registreert, opkopers hebben ook een verantwoordelijkheid hierin. Opkopers moeten zich bij de gemeente melden en zijn verplicht hun aankopen te registreren. Medewerkers van de gemeente en van de politie hebben toegang tot deze registratie. Zo vond de politie Rotterdam bijvoorbeeld sieraden terug die een nepschoorsteenveger van oudere vrouwen had gestolen. Aan de hand van de informatie uit de verplichte registratie van de opkoper kon de politie deze nepschoorsteenveger aanhouden. Zo wordt aan twee kanten diefstal en heling tegengegaan.

Wat is heling?

Heling is het krijgen of kopen, bezitten of verkopen van gestolen producten. Heling is strafbaar. Onder heling valt ook het kopen van producten als de koper had kunnen vermoeden dat het gestolen is. Wie dus een bijna nieuwe mobiele telefoon voor weinig geld op straat of via een advertentiesite koopt, kan ervan uitgaan dat deze gestolen is. De koper is dan een heler. De verkoper van een gestolen artikel is ook strafbaar. Heling komt vaak voor, al lopen de cijfers sinds 2012 terug.

Andere mogelijkheden om uw eigendommen te registreren

1) Registratiekaart
U kunt uw waardevolle eigendommen ook op papier vastleggen. U kunt daarvoor een registratiekaart gebruiken. U vindt deze kaart op www.hetccv.nl/heling onder het kopje ‘stop heling’. U kunt de registratiekaart ook ophalen bij de politie of zelf uw spullen op papier vastleggen.
2) DNA van een sieraad
Op de website applicaties.politieacademie.nl/sieraden kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen.
3) Boefproof
De meeste telefoons, smartphones en tablets kunt u eenvoudig onbruikbaar maken voor dieven door de anti-diefstalfuncties te activeren via het instellingenmenu. Ook uw laptop kunt u in de meeste gevallen ‘Boefproof’ maken. Op www.boefproof.nl vindt u hier alle informatie over.

Stop heling

Stop heling is een database die rechtstreeks in verbinding staat met de aangifteprocessen van de politie, de Koninklijke Marechaussee en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Ieder uur worden de unieke serienummers van producten, productbeschrijvingen en de nummers van de aangiften geüpload naar de database van Stop heling.
Via de Stop heling-app en www.stopheling.nl heeft u, maar ook opkopers en de politie, de mogelijkheid om te controleren of een voorwerp als gestolen staat geregistreerd.

 

U kunt de app ook gebruiken voor de registratie van uw waardevolle eigendommen. Voer van nieuwe spullen het serienummer in. Een serienummer maakt het product uniek. Aan de hand van dit serienummer worden waardevolle spullen herkend als ze worden teruggevonden. Maak van kostbare spullen die geen serienummer hebben, zoals een antieke vaas, foto’s en upload deze in de Stop heling-app.
U kunt de Stopheling-app downloaden op uw mobiele telefoon. U vindt de app in de Google Play Store en de App Store.

 

registratie

 

Meer informatie over Stop heling vindt u op www.stopheling.nl.

registratieWeek van de veiligheid

7 tot 13 oktober is de Week van de Veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit toe. Daarom organiseren zowel ondernemers als gemeenten en de politie die week activiteiten om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar ligt de focus op het voorkomen van heling. Dan wordt ook een vernieuwde versie van de Stop heling-app gelanceerd. De Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland, VNO-NCW en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!