Waarom wordt u moe van stress?

Waarom wordt u moe van stress?

Aanhoudende vermoeidheid is een van de eerste symptomen van uw lichaam dat het allemaal wat teveel wordt. Wanneer u langdurig veel stress, angsten of spanningen ervaart, schiet het lichaam namelijk in de bekende ‘vecht-of-vluchtstand’, waarbij onder andere de hartslag en de ademhalingsfrequentie omhoog gaan. Dit is een van de veroorzakers van stress gerelateerde vermoeidheid, maar ook de hormoonhuishouding speelt hier een belangrijke rol in.

 

Wanneer de stressprikkels te lang duren, of heel ernstig zijn, heeft uw lichaam geen kans om te herstellen. Dat heet chronische stress. Angsten, spanningen en stress roepen dan continu stress-hormonen op. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de werkdruk lange tijd te hoog is, of u lange tijd angst ervaart.

stressTips bij stress gerelateerde vermoeidheid

Er zijn verschillende manieren om vermoeidheidsklachten te verminderen en weer wat energie terug te krijgen. Wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander een oplossing te zijn, dat is een kwestie van uitproberen.

Enkele tips:

Eet gezond

Geraffineerde suikers, alcohol en cafeïne zorgen er voor dat uw lichaam hard moet werken om het af te breken. Dit is ook de reden dat veel mensen na het eten moe zijn, de bekende after-lunch- en after-dinner-dip. Groente, fruit en noten en zaden leveren juist energie op. Eet dus gezond en voorkom energieverspilling. Zorg ook dat u voldoende water drinkt.

 

Ga naar buiten

Veel mensen hebben een tekort aan Vitamine D, waardoor ze sneller vermoeid raken. Door blootstelling aan de zon bouwt uw lichaam vitamine D op. Zorg ervoor dat u dagelijks een half uurtje in het daglicht komt en ga in de winter nog extra naar buiten (dan is het aantal zonuren immers lager). U kunt zich bij de huisarts laten prikken op uw vitamine D gehalte.

 

Regelmatig slaappatroon

U kunt slaap niet ‘inhalen’. Dus wanneer u de hele week slechts zes uur per nacht slaapt en in het weekend ineens tien uur, voel u zich nog steeds niet fit. Zorg voor zo’n acht uur slaap per nacht en vooral een regelmatig slaappatroon. Een vast ritme zorgt ervoor dat de periode van diepe slaap langer wordt en dat u makkelijker in slaap komt. En dat helpt lichaam en geest te herstellen.

 

Helpen bovenstaande tips niet en houden de klachten aan, neem dan contact op met uw huisarts, voordat al die stress u een burn-out oplevert. Kijk ook eens op de website van PHI voor meer informatie over het behandelen van een chronische stress-gerelateerde klachten.

 

www.phi-med.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!