Wacht niet te lang bij geheugenproblemen, vraag  om hulp

Wacht niet te lang bij geheugenproblemen, vraag om hulp

Winih Markito, internist-ouderengeneeskunde in het BovenIJ ziekenhuis

 

Ach, dat hoort bij de leeftijd, denken we als een ouder iemand vergeetachtig wordt. Het woord dementie neem je liever niet in de mond, zegt Winih Markito, internist-ouderengeneeskunde in het BovenIJ ziekenhuis. ‘Toch is het beter om niet te wachten en op tijd om hulp te vragen als u deze situatie herkent.’

Vraag om hulp

Winih Markito: ‘Vaak zijn geheugenproblemen de eerste signalen van dementie. Door dit te bespreken, kunnen we de diagnose sneller vaststellen en alvast meedenken over de toekomst.’ Helaas gaan mensen vaak pas naar de huisarts als de geheugenachteruitgang grote problemen geeft. Ze hebben dan al een hele geschiedenis (met hun naasten) achter de rug en zoeken pas hulp wanneer het echt niet langer meer gaat.

geheugenproblemenZelfstandig thuis blijven

Ook voor de mantelzorger van iemand met geheugenproblemen is het goed om dit met de huisarts te bespreken. De huisarts kan naar de polikliniek geriatrie in het BovenIJ ziekenhuis verwijzen voor het stellen van een diagnose. Ook kunnen mensen terecht bij het meldpunt ouderenzorg, waar een casemanager voor ze klaar staat.

 

Frieda Brugman is coördinator van het meldpunt ouderenzorg in Amsterdam-Noord. Ook zij merkt dat mensen met dementie huiverig zijn om hulp te vragen: ‘Patiënten met dementie zijn bang dat ze meteen naar een verpleeghuis moeten, maar dat is absoluut niet zo. Wij helpen ze juist om zo lang mogelijk zelfstandig, eventueel met ondersteuning, thuis te kunnen blijven.’

Meldpunt ouderenzorg voor vragen en hulp

In Amsterdam-Noord is er geen wachttijd voor het inschakelen van een casemanager dementie via het meldpunt ouderenzorg. Patiënten met dementie en hun naasten kunnen meteen terecht voor vragen en hulp. Het meldpunt ouderenzorg in Amsterdam-Noord is telefonisch bereikbaar via de polikliniek geriatrie van het BovenIJ ziekenhuis, via 020-6346253 (maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren).

Samenwerkingsverband

Het meldpunt ouderenzorg is onderdeel van de Zorgketen Dementie Amsterdam-Noord. Dit is een samenwerkingsverband tussen Cordaan Thuiszorg, Evean Zorg Amsterdam, Mentrum Ouderen, Huisartsenoverleg Amsterdam Noord, Stichting Doras en het BovenIJ ziekenhuis.

Geheugenklachten?

4 redenen om deze wel met uw huisarts te bespreken:
1. U kunt andere ziektes, die tot geheugenproblemen kunnen leiden, laten opsporen en behandelen.
2. Mocht dementie de oorzaak zijn van de geheugenproblemen, dan kunt u op tijd hulp en ondersteuning krijgen. U en uw naasten kunnen beter met de situatie leren omgaan.
3. Omdat bij de diagnose dementie uw toekomst gaat veranderen, kunt u op tijd zelf keuzes maken en zelf beslissingen nemen over bijvoorbeeld zorg, wonen en welzijn.
4. Hoe moeilijk de diagnose dementie ook is, het kan een verklaring geven voor veel vragen en problemen, waardoor er (bij anderen) meer begrip ontstaat.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!