Wandelen over  Betuwse klompenpaden

Wandelen over Betuwse klompenpaden

Bloesem kijken en fietsen. Voor veel mensen is dat het eerste waaraan ze denken als het gaat over ‘De Betuwe’. De laatste jaren wordt de Betuwe ook steeds bekender als wandelgebied. Dit onder meer dankzij de klompenpaden.

 

Ook Betuwnaren zelf beginnen die te ontdekken. Marijke van Bergen en haar partner Gerard Folman uit Geldermalsen bijvoorbeeld. Marijke: “We zijn eigenlijk fietsers. We reden regelmatig tochten van 60, 70 kilometer. Tot Dordrecht aan toe. En vanaf daar weer met de trein terug. ” Lange fietstochten dus, maar de omgeving van Geldermalsen, die kenden ze eigenlijk niet zo goed. Tot vorig jaar een polsprobleem een streep haalde door de fietsgenoegens. “Fietsen zat er even niet meer in. We wilden toch wat beweging en besloten dan maar te gaan wandelen. Zo hebben we de klompenpaden ontdekt en daar zijn we echt blij mee.”

klompenpadenKlompenpaden-app

De keuze maken ze op basis van informatie op de website klompenpaden.nl Op die site staan klompenpaden in de provincies Utrecht en Gelderland. Je kunt zoeken op een overzichtskaart, in een alfabetisch overzicht en binnen een lijst van op lengte gesorteerde paden. “Tot nu toe zijn we hier in de buurt gebleven. Het verst van huis was het klompenpad bij Rhenen.” Bij elk pad staan ook opmerkingen van mensen die zo’n pad hebben gelopen. “Die reacties geven vaak een goede indruk van wat je kunt verwachten.”

 

Vanaf de site kun je een routekaart uitprinten. Maar Marijke en Gerard gebruiken de gratis “klompenpaden app” op hun I-phone. “Je kunt er de route mee volgen, dus dat is lekker makkelijk. Er staat ook veel achtergrondinformatie op, soms met interessante filmpjes. Dat is écht een aanvulling op alles wat je tijdens de wandeling ziet. Bovendien worden horecagelegenheden vermeld. Dat is fijn voor een kopje koffie of thee of zo en natuurlijk ook om even naar het toilet te kunnen gaan.”

Picknick in de wijngaard

Marijke en Gerard zijn beiden 70-ers. Sinds juli 2020 hebben ze 11 klompenpaden gelopen en daar gaat het zeker niet bij blijven. Marijke: “Onze favoriet is het ‘Errekomsepad’ bij Buren, op korte afstand van Geldermalsen. Daar gaan we ook vaak naartoe met bezoek. Je wandelt door de weilanden, over Camping ‘De Karekiet’, langs sloten en, wat ik heel bijzonder vind, de wandeling gaat ook over het terrein van het Betuws Wijndomein. Je loopt dan tussen de wijnranken en er staan volop bloemen. Het Wijndomein heeft horeca. Je kunt er zelfs picknicken als je wilt.” Soms ‘smokkelen’ ze een beetje. “Dan korten we de route in, want het gedeelte tussen Buren en de camping gaat over een bedrijventerrein. Dat proberen we dan te vermijden.”

 

Een tweede favoriet, maar verder van huis, is het ‘Vurensche Polderpad’. “Je start bij Fort Vuren, een onderdeel van de voormalige Nieuwe Hollandse Waterlinie, loopt langs de oevers van de Waal, Slot Loevestein aan de overkant, schepen op de Waal, koeien in het water… Echt een uniek plaatje.”

 

Wat Marijke nog wel wil meegeven: klompenpaden zijn grotendeels onverhard. Dus draag waterdichte wandelschoenen, want zeker na regen kunnen de paden nog lang modderig zijn.

Meer informatie

www.klompenpaden.nl
www.betuwswijndomein.nl

 

klompenpaden

 

Foto’s: Marijke van Bergen

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!