

Wanneer schoenen weer mobiel maken…
Wanneer lopen en staan een probleem worden omdat de voeten na hun jarenlange inzet een beetje hulp kunnen gebruiken komt vaak met enige huiver de gedachte op aan orthopedische schoenen. Of aan een andere vorm van “steun bij het lopen en staan”.
Da’s raar en niet raar
Niet raar is het dat de voeten een helpende hand kunnen gebruiken. Bij elke stap die een voet zet treedt ongeveer 3 keer het lichaamsgewicht als kracht op. Stel dat de eigenaar 70 kilo weegt is dat al gauw 210 kilo. Per stap. Bij hardlopen kan het oplopen tot wel 7 keer het lichaamsgewicht. En dat jaar in jaar uit, onder alle weersomstandigheden, op alle soorten oppervlakte.
Het is raar omdat bij andere verminderende functionaliteiten zoals gehoorafname of ver- en bijziendheid er nauwelijks drempels lijken te bestaan om audicien of brillenwinkel te bezoeken. De mens is niet trots op de voeten. Voeten zijn een taboe. Op verjaardagsvisites wordt gesproken over een breed spectrum aan ongemakken. Zo niet over de voeten en de daarbij optredende beperkingen. Dat is jammer en niet nodig.
Nederland kent de beste schoentechnische vakmensen van de wereld. Er is nauwelijks een land waar meer deskundigheid, professionaliteit en ervaring bestaat op het gebied van schoentechniek dan in ons land.
Al decennia lang worden mensen opgeleid tot orthopedisch schoentechnicus en sinds enige jaren zelfs tot schoentechnoloog op HBO-niveau. De tijd van puur ambachtelijke bedrijven waar op basis van ervaring en overdracht schoenen op maat werden gemaakt ligt grotendeels achter ons.
Tegenwoordig is orthopedisch schoen-techniek een modern beroep. In deze tijd moet het nut van schoenen worden aangetoond, wordt er gemeten en vergeleken. Dat gebeurt vaak in een multi-disciplinaire aanpak. Artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en schoentechnici werken nauw samen om het probleem waar de schoengebruiker mee zit op een zo goed mogelijke wijze uit de wereld te helpen. De hulpvraag van de schoengebruiker staat altijd centraal.
Dat centraal staan geldt natuurlijk ook voor de vormgevingswensen waar ook modebewuste dragers mee uit de voeten kunnen.
Of de schoentechnicus nu een orthopedische voorziening aan confectieschoenen (OVAC), een paar orthopedische schoenen type A of B kan gaan maken: de hulpvraag van de gebruiker is leidend.
En: de schoentechnicus is verantwoordelijk voor de functionaliteit en uitvoering van de schoenen. Da’s anders dan in de schoenwinkel.
Orthopedische schoenen worden vanuit de basiszorg vergoed door alle ziektekostenverzekeraars. Er geldt soms een eigen bijdrage en het eigen risico in de zorg is van toepassing.
Een eerste gesprek bij de schoentechnicus is vrijblijvend en kosteloos.
Voor alle informatie en de adressen van de 107 bedrijven die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Ortho-pedisch Schoentechnische bedrijven is de website www.nvos-orthobanda.nl be-schikbaar.
Het is niet raar om de levenskwaliteit te verbeteren, de leden van NVOS-Orthobanda staan graag klaar om daar hun bijdrage aan te leveren: bel of mail voor een afspraak.
Er is altijd een schoentechnicus in de buurt!