Wat er toe doet in jouw leven?

Wat er toe doet in jouw leven?

Vier vragen voor een gesprek over jouw gezondheid

Wat doet er toe in jouw leven? Wat vind je belangrijk en wat wil je met jouw gezondheid? Dat inzicht is waardevol. Voor jezelf, maar ook om te bespreken met je naasten of je zorgverlener. Zo krijg je meer begrip en de zorg die bij jouw past. Om mensen met een hart- of vaataandoening hierbij op weg te helpen heeft De Hart&Vaatgroep een online tool ontwikkeld ‘Wat er toe doet’. Door voor jezelf vier korte vragen te beantwoorden ga je goed voorbereid in gesprek over jouw gezondheid.

Vier vragen

voor een gesprek over jouw gezondheid:
1. Wat is voor mij belangrijk in het leven?
2. Wat is nu voor mij belangrijk in het leven?
3. Wat wil ik kunnen doen?
4. Wat heb ik nodig om dit te kunnen

Je leven centraal

In een gesprek met de arts staan meestal de klachten en de aandoening centraal. Dat is begrijpelijk, er moet immers een zo goed mogelijke oplossing komen voor de gezondheidsproblemen. Dan is het ook ontzettend belangrijk om te weten wat er werkelijk toe doet in je leven op dat moment. Wil je bijvoorbeeld graag blijven werken of op je kleinkinderen kunnen passen? Wil je wel een operatie of gaat je voorkeur uit naar bijvoorbeeld medicijnen of een andere vorm van behandeling? Al deze punten kun je meewegen in je keuze over je gezondheid.

Startpunt van een goed gesprek

Door thuis al na te denken wat je belangrijk vindt in je leven, wat je wil kunnen doen en wat je daarvoor nodig hebt, word je je bewust van ‘waar je het voor doet’. De online tool draagt bij aan dit inzicht. De uitkomsten van de vier vragen kun je gebruiken als houvast in de gesprekken met zorgverleners.

 

Met hulp van de tool kun je meedenken welke behandeling, zorg of vorm van begeleiding het meest bijdraagt aan wat belangrijk is in jouw leven. En wat betreft leefstijl welke vorm van leefstijlaanpassing het beste bij jou past. Kortom: ‘Wat er toe doet’ is het startpunt van een goed gesprek over jouw gezondheid.

 

De online tool is voor iedereen toegankelijk. Na een korte uitleg, volgen vier vragen. Aan het eind verschijnen de antwoorden op deze vier vragen in een kort overzicht. Je kunt dit opslaan, printen en/of e-mailen. De tool kun je zo vaak gebruiken als je wilt. De uitkomsten kunnen variëren in de tijd, naar gelang de ziektefase, situatie of je gesteldheid. De vier vragen kun je rustig thuis beantwoorden en de uitkomsten meenemen naar het spreekuur.

Meer informatie

Heb je een vraag over ‘Wat er toe doet’ of wil je iets bespreken? Neem dan contact op met onze Infolijn Hart en Vaten. Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur via 0900 – 3000 300 en per mail: infolijn@hartstichting.nl. De Infolijn Hart en Vaten is een gezamenlijk initiatief van de Hartstichting en patiëntenorganisatie De Hart&Vaatgroep.

 

Meer informatie vindt je op: www.hartenvaatgroep.nl/watertoedoet.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!