Wat gaat er in 2023 veranderen voor de ouderenzorg?

Wat gaat er in 2023 veranderen voor de ouderenzorg?

Nu Prinsjesdag geweest is en de miljoenennota gepresenteerd is, is het ook duidelijk wat er gaat veranderen in 2023 voor de ouderenzorg. Komend jaar wordt er meer dan 6 miljard euro uitgegeven aan de zorg in vergelijking met vorig jaar. Nu de vergrijzing hoog is, stijgt de vraag naar zorg enorm. Er moet dus nagedacht worden naar nieuwe oplossingen om de zorg toch zo goed mogelijk te kunnen aanbieden. Dit betekent ook dat zorgverzekeringen hierop aanpassingen maken. Let dus goed op met het vergelijken van je zorgverzekering op de prijsstijgingen.

De basispremie gaat stijgen

Een verschil wat volgend jaar te zien gaat zijn, is dat de basispremie gaat stijgen. De verwachting is dat de gemiddelde basispremie met ongeveer 120 euro per maand stijgt. Één van de belangrijkste redenen hiervoor zijn de loonsverhogingen in de zorgsector. Het positieve aan deze stijging is dat de zorgtoeslag meestijgt met de premie. Het eigen risico daarentegen blijft gelijk. Net zo als voorgaande jaren blijft dit bedrag 385 euro. En dit zal ook tot en met 2025 hetzelfde bedrag blijven.

ouderenzorg 2023Passende zorgverlening

Passende zorg staat centraal in 2023. In het Integraal Zorgakkoord staan de nieuwe oplossingen vermeld die ervoor moeten zorgen dat de vele ouderen in Nederland de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. In 2023 gaat er zo’n 280 miljoen euro extra naar de ouderenzorg. Zo trekt het kabinet 80 miljoen euro uit om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dit doen ze onder andere door digitale hulp aan te bieden. Ook gaat er geïnvesteerd worden in de organisatie van mantelzorg en de ondersteuning in woon- en leefomgeving van de ouderen.

De collectieve zorgverzekering verdwijnt op de basisverzekering

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je afsluit via je werk of de gemeente. Samen met andere mensen die zich via deze instanties inschrijven, krijg je dan een collectiviteitskorting. Vaak zorgt deze korting ervoor dat je minder premie betaalt dan via een particuliere zorgverzekering. Vanaf 2023 mag je geen basisverzekering meer afsluiten via dit principe, omdat het volgens het kabinet wordt gezien als schijnkorting. Het lijkt alsof je flinke kortingen krijgt op je premie, terwijl dit in de praktijk vaak niet goedkoper bleek te zijn.

 

Benieuwd welke zorgverzekering het beste bij jou past? Probeer dan tijd te maken om zo veel mogelijk verzekeringen met elkaar te vergelijken. Jouw situatie kan jaarlijks flink veranderen en het is belangrijk dat jouw verzekering past bij jouw behoeftes.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!