Wat je moet weten bij STAAR

Wat je moet weten bij STAAR

Staar is een veel voorkomende oogaandoening. In Nederland heeft zo’n 3% van mensen boven de 65 jaar er last van. Jaarlijks worden zo’n 160.000 mensen aan staar geopereerd. Maar wat is staar precies en waar moet je op letten bij een eventuele operatie? Anneke Jansen Molenaar, kwartiermaker Oogzorg bij de Oogvereniging, geeft het antwoord.

 

Tekst: Joke van der Leij

wat_je_moet_weten_bij_staarWat is staar?

“Bij staar is je ooglens troebel waardoor je minder scherp ziet”, legt Anneke Jansen Molenaar uit. “In de meeste gevallen ligt de oorzaak in de veroudering van de ooglens. Daarom krijgt bijna iedereen bij het ouder worden met deze oogaandoening te maken. Alleen bij sommige mensen is staar aangeboren.”

Hoe herken je dat je staar hebt?

“Het begint meestal met wazig zien, zowel van dichtbij als van veraf. Vaak denken mensen dat hun brillenglazen vies zijn of dat deze niet de juiste sterkte meer hebben. Ook zie je kleuren minder helder. Of je ziet dubbel als je met één oog kijkt. ‘s Nachts zien mensen vaak extra slecht. Hoe snel dit soort klachten verergeren, verschilt van persoon tot persoon. Bij de één duurt het jaren, bij de ander maanden. Als je het slechte zien als té hinderlijk ervaart, kun je het beste naar je huisarts gaan en je laten doorverwijzen naar een oogarts.”

Welke behandeling is er voor staar?

“Eigenlijk is er maar één mogelijkheid: een staaroperatie. Hierbij wordt de troebele ooglens vervangen door een kunststof lens. Maar zolang de staar weinig beperkingen geeft in je dagelijks leven is een operatie niet nodig. Dit is pas het geval als je zelf vindt dat je teveel last hebt van je staar.”

Waar vind ik goede informatie over staar en alles wat daarmee samenhangt?

“Bijvoorbeeld op de website van Zorgkaart Nederland. Daar staat ook de Vergelijkingshulp Staar, ontwikkeld door de Oogvereniging in samenwerking met de Patiëntenfederatie NPCF. Via deze hulp kun je zoeken naar een ziekenhuis of kliniek die het beste bij je wensen aansluit. Je vindt de Vergelijkingshulp via de website van Zorgkaart Nederland.”

Waar moet je op letten bij het kiezen van een behandeling?

“Zet je wensen en vragen over staar van tevoren op papier. Realiseer je dat er meerdere keuzemogelijkheden zijn. Bespreek dit alles met je oogarts. Vraag naar na de voor- en nadelen van een operatie, de verschillende soorten verdoving, eventuele complicaties, en het type lenzen waarvoor je kunt kiezen. Samen bepaal je uiteindelijk welke keuze het beste bij je past.”

Meer weten over staar?

De Oogvereniging is er voor alle mensen met een oogaandoening. Heeft u vragen, bijvoorbeeld over een staaroperatie? Wilt u ervaringen uitwisselen met iemand die dezelfde oogaandoening heeft? De Oogvereniging is er voor u!
• Bel de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl
www.oogvereniging.nl/staar
www.zorgkaartnederland.nl.
Kijk onder ‘aandoeningen > staar’ en ‘vergelijkingshulpen’.

 

 

oogvereniging

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!