Wat kan palliatieve zorg  voor mij betekenen?

Wat kan palliatieve zorg voor mij betekenen?

Palliatieve zorg. Je hebt de term vast wel eens gehoord. Maar wat betekent het nou precies? En waarom moet je hier iets over weten? Dat leggen we uit in dit artikel.

 

Palliatief betekent: verzachtend. Palliatieve zorg is niet gericht op genezing, maar op jouw welzijn. Als je ongeneeslijk ziek bent of leeft met het einde in zicht door een kwetsbaarheid kun je palliatieve zorg krijgen. Palliatieve zorg richt zich op het leven: zorgen dat jouw leven zo fijn en goed mogelijk is. En omdat de mensen om je heen daar ook een grote rol bij spelen, richt palliatieve zorg zich ook op jouw naasten.

 

palliatieve zorgPalliatieve zorg kan bestaan uit ondersteuning, zorg, behandeling of begeleiding. Het wordt gegeven door verschillende zorgverleners bijvoorbeeld jouw (huis)arts, verpleegkundige, verzorgende, maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger. Daarbij staat wat jij belangrijk vindt in het leven voorop. Het is dan ook belangrijk dat je vertelt tegen jouw zorgverlener wat voor jou kwaliteit van leven is.

 

Palliatieve sedatie en palliatieve zorg zijn niet hetzelfde!

Soms wordt palliatieve sedatie en palliatieve zorg door elkaar gehaald. Of er wordt gedacht dat het hetzelfde is. Dat is niet zo! Palliatieve zorg is de zorg die jij en je naasten krijgen, en richt zich op de kwaliteit van leven. Als je nog maar kort te leven hebt (maximaal twee weken) en je hebt veel last van klachten (zoals pijn of benauwdheid), kan de arts met medicijnen zorgen dat je deze klachten niet meer voelt. Dat heet palliatieve sedatie.

Vanaf wanneer krijg je palliatieve zorg?

Mensen denken vaak dat palliatieve zorg alleen voor de laatste weken van je leven is. Maar de palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk is, dat je waarschijnlijk sterft aan jouw ziekte of aandoening. Of als je ouder bent en last hebt van meerdere chronische aandoeningen, die invloed hebben op elkaar. Je bent dan kwetsbaar. Hoeveel weken, maanden of jaren, de palliatieve fase duurt, verschilt van persoon tot persoon.

 

Palliatieve zorg kan het leven positief beïnvloeden. Patiënten die goede palliatieve zorg krijgen:
• zijn vaak minder somber en angstig
• hebben minder klachten en problemen
• ervaren dat hun kwaliteit van leven beter is
• hoeven minder vaak (plotseling) naar het ziekenhuis

palliatieve zorgJohan, 62 jaar

Johan heeft COPD. Hij krijgt onder andere hulp van thuiszorg en de zorgverleners in het ziekenhuis. Ook al is zijn lichaam heel ziek, hij voelt zich best gezond. Door de palliatieve zorg die hij krijgt, kan hij vrijwilligerswerk doen, en is hij actief in de lokale politiek. ‘Palliatieve zorg gaat over meer dan alleen het lichaam.’
Lees zijn verhaal op: www.overpalliatievezorg.nl/johan.

Meer informatie

Wil je meer weten over de laatste levensfase, palliatieve zorg, welke hulp beschikbaar is en keuzes die je kunt maken in de palliatieve fase? Kijk dan op de website www.overpalliatievezorg.nl.

 

 

palliatieve zorg

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!