Wat kan palliatieve zorg voor u betekenen?

Wat kan palliatieve zorg voor u betekenen?

U bent gezond en staat volop in het leven. Dan denkt u misschien niet na over eindigheid. Dat kan veranderen als u een chronische ziekte krijgt en u niet meer beter wordt. Er misschien wel een moment komt waarop de arts zegt: ik kan u geen behandeling meer geven die op genezing gericht is, maar we kunnen wel een palliatieve behandeling inzetten. Veel mensen weten niet precies wat ze zich daarbij moeten voorstellen. Bent u hiervan op de hoogte? Tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) op zaterdag 14 oktober kunt u zich hierover laten informeren.

Brede zorg

Als u of een dierbare ongeneeslijk ziek wordt, is het belangrijk om te weten waar u terecht kan voor goede zorg en wat deze zorg inhoudt. U komt dan in aanmerking voor palliatieve zorg. In deze zorg is naast medische zorg ook aandacht voor de sociale, psychische en spirituele dimensies van het leven. Palliatieve zorg kunt u op verschillende plaatsen ontvangen: thuis, in het ziekenhuis, in een hospice. Dat is afhankelijk van uw wensen, maar ook van wat nog mogelijk is gezien uw gezondheid.

palliatieve zorgLevensvragen en eindigheid

Misschien veranderen uw wensen over hoe u invulling wilt geven aan uw leven. Krijgen levensvragen een andere nuance. Het is belangrijk dat naasten, maar ook zorgverleners weten wat voor u van betekenis is naar het einde van uw leven toe. In gesprek met de arts kunt u bijvoorbeeld beslissen of u nog wilt doorgaan met een behandeling of niet. Niet voor iedereen is het eenvoudig hierover te spreken.

Erover spreken

Het kan helpen het gesprek te oefenen in een veilige setting met dierbaren. U kunt uw wensen opschrijven en er met naasten over spreken. Schrijf bijvoorbeeld een brief aan uw naaste. De voorbeeldbrief van Agora kan een hulpmiddel zijn. U kunt ook praten met een psycholoog of geestelijk verzorger. Daarna zal het gesprek met de arts of verpleegkundige mogelijk meer ontspannen verlopen. Zij kunnen u dan beter ondersteunen bij uw keuzes.

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Wilt u meer weten over de thema’s eindigheid, levensvragen, spirituele en pallia-tieve zorg? Op internet is veel informatie te vinden, maar tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg kunt u ook live met mensen in gesprek gaan. Organisaties in Nederland zetten op en rond 14 oktober hun deuren open. In uw regio is er misschien een ziekenhuis, hospice of gezondheidscentrum dat u kunt bezoeken. U bent van harte welkom!

Léven tot het einde

Agora vindt het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met uw wensen en de zorg daarop afgestemd wordt, dat u als mens benaderd wordt. Zodat u kunt léven tot het einde en u kwaliteit van
leven ervaart.

Interessante links

• Website www.ikwilmetjepraten.nu
• Voorbeeldbrief Agora: schrijf een brief aan je naaste
www.agora.nl/Nieuws-en-Agenda/Nieuwsbank/voorbeeldbrief-schrijf-een-brief-aan-je-naaste-nu-beschikbaar
• Geestelijk verzorgers bij u in de buurt
http://www.agora.nl/Wegwijzer/Publiek/geestelijk-verzorgers-inschakelen-bij-u-in-de-buurt
• Levensvragen…Wanneer gaan ze leven? https://youtu.be/9jOMIDD6rYs
• Netwerken Palliatieve Zorg in Nederland http://www.stichtingfibula.nl/Palliatieve-Netwerken

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!