

Wat vindt u lastig met reuma en hoe bespreekt u dat?
Reuma raakt je. De ziekte heeft grote gevolgen voor uw dagelijks leven, werk en relaties. Het kan voor verschillende klachten, problemen en vragen zorgen. Hierover praten is niet altijd gemakkelijk. Toch is het belangrijk. Dan weet de arts of verpleegkundige beter waar u in uw leven met reuma tegenaan loopt.
Om u op weg te helpen, ontwikkelde de landelijke patiëntenorganisatie Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) verschillende gesprekskaarten.
Samen Beslissen met uw zorgverlener
Uit onderzoek blijkt dat mensen met reuma zich vaak niet beseffen, dat zij kunnen aangeven wat zij in een behandelkeuze belangrijk vinden. Ook blijkt de zorgverlener de uitdagingen in het leven met reuma onvoldoende te betrekken, wanneer er een behandelkeuze moet worden gemaakt met de patiënt. Op de gesprekskaarten kunt u de belangrijkste aandachtspunten aanvinken en uw eigen vragen neerschrijven. Het lijstje vormt de basis voor een goed gesprek met uw arts of verpleegkundige.
Welke onderwerpen wilt u bespreken?
Het is voor uw zorgverlener niet altijd eenvoudig om te achterhalen, wat belangrijk voor u is om te bespreken. Er zijn immers zoveel dingen in uw leven, waar reuma invloed op heeft. Om te kunnen achterhalen wat momenteel het meeste meespeelt in uw leven met reuma en voor tips voor een goed gesprek, kunt u de 5 gesprekskaarten gebruiken:
>Gesprekskaart 1:
Een goed gesprek
Hoe doet u dat precies, het voeren van een goed gesprek met uw arts of verpleegkundige? RZN geeft u tips, die kunnen helpen in de voorbereiding van, tijdens en na afloop van uw gesprek.
Gesprekskaart 2: Ziekte
In deze gesprekskaart vindt u aandachtspunten bij de thema’s: Ziekteactiviteit, Pijn, Vermoeidheid, Medicatie & bijwerkingen en Kennis over de ziekte.
Gesprekskaart 3:
Dagelijks functioneren
In deze gesprekskaart vindt u aandachtspunten bij de thema’s:
Werk/school/dagbesteding, Persoonlijke verzorging, Huishouden & gezin, Mobiliteit en Vrije tijd.
Gesprekskaart 4: Leefstijl
In deze gesprekskaart vindt u aandachtspunten bij de thema’s Bewegen, Eten, Stress & ontspanning, Roken en Gewicht.
Gesprekskaart 5: Relaties & welzijn
In deze gesprekskaart vindt u aandachtspunten bij de thema’s Sociale contacten, Intieme relaties & kinderwens & zwangerschap, Onbegrip, Eenzaamheid en Somberheid.
Waar vindt u de gesprekskaarten?
De gesprekskaarten kunt u bekijken en downloaden voor eigen gebruik op de website van ReumaZorg Nederland (RZN): https://reumazorgnederland.nl/gesprekskaarten-conversation-aids/.
Wilt u ons steunen?
ReumaZorg Nederland (RZN) is de landelijke, onafhankelijke patiëntenorganisatie voor mensen met reuma. Om meer te kunnen doen voor iedereen met reuma, is uw steun onmisbaar!
RZN heeft de ANBI-status RSIN/Fiscaal nummer: 8545.05.659 en is opgenomen in het CBF Register Erkende Goede Doelen.
https://cbf.nl/organisaties/reumazorg-nederland-rzn
U kunt
Lid worden via: https://reumazorgnederland.nl/lid-worden/
Donateur worden via: https://reumazorgnederland.nl/donateur-worden/
Een eenmalige donatie doen via: https://reumazorgnederland.nl/doneer-via-ideal/
Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Postbus 58, 6500 AB Nijmegen
IBAN NL34 INGB 0006 7571 07 t.n.v. Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.
www.reumazorg.nl