Wat weet u nog van TBC?

Wat weet u nog van TBC?

Het ‘krasje’ halen bij de schoolverpleegster… Je beste vriendje lange tijd missen omdat hij naar het sanatorium moest om te herstellen… Veel mensen die rond de Tweede Wereldoorlog zijn geboren, hebben nog krachtige herinneringen aan tuberculose: destijds volksziekte nummer 1. Omdat we deze ziekte niet mogen vergeten, heeft KNCV Tuberculosefonds een speciale website gelanceerd: www.dwaleninverhalen.nl. Daar kunt u uw eigen TBC-verhaal delen en verhalen van anderen lezen.

 

In Nederland is TBC nu onder controle en meer ‘iets van vroeger’. Toch kost TBC wereldwijd nog ruim 4.000 levens per dag! Dat is onacceptabel, want met de juiste behandeling is de ziekte te genezen. KNCV Tuberculosefonds heeft een cruciale rol gespeeld in het elimineren van TBC in Nederland en geldt als hét internationale expertisecentrum. Op dit moment werkt KNCV in 25 landen aan TBC-bestrijding.

 

Hoe belangrijk dit werk is voor families die getroffen worden door TBC, hoeven we veel oudere Nederlanders niet uit te leggen. Velen hebben de ontwrichtende werking van (soms jarenlange) isolatie in een sanatorium, de onzekerheid over de toekomst en de pijn en het verdriet dat tuberculose kan veroorzaken van dichtbij meegemaakt.

tbcDwalen in verhalen

Nellie Minten van Beek lag van haar tweede tot haar vijfde jaar in een sanatorium. “Al die tijd heb ik mijn moeder niet gezien. Toen ik weer thuis kwam, kende ik haar niet meer,” vertelt zij op dwaleninverhalen.nl. Paul Seesink verloor in de jaren 40 zijn vader en vertelt hierover. Maar niet alle herinneringen op de website zijn zo ‘oud’. Amanda Huijbers (36) kreeg recent TBC: “Ik dacht dat het een ziekte was uit de middeleeuwen.” Helaas is dit niet het geval.

In Nederland worden jaarlijks ‘slechts’ zo’n 800 mensen ziek, maar wereldwijd is TBC nog altijd de meest dodelijke infectieziekte. Met name in Azië, Afrika en Oost-Europa betekent TBC in veel gevallen een doodsvonnis, vooral voor kinderen en ouderen. Daarnaast belanden duizenden gezinnen in ernstige problemen doordat een van de ouders ziek wordt of overlijdt.

Wat kunt u doen?

Met uw steun kan KNCV Tuber-culosefonds meer levens redden. Bijvoorbeeld door het verder ontwikkelen en uitrollen van de KNCV-poeptest. Met deze uitvinding van KNCV Tuberculosefonds kan bij kinderen pijnloos en gemakkelijk TBC vastgesteld worden. Ontzettend belangrijk, want elke dag sterven er 650 kinderen aan TBC. Bij hen wordt de ziekte vaak niet of te laat vastgesteld.

 

Steunen kan in de vorm van een donatie, periodieke schenking of nalatenschap. Meer informatie is te vinden op:
www.TBCvrij.nl

 

 

tbc

 

 

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!