We zitten in de goede richting om reuma te genezen

We zitten in de goede richting om reuma te genezen

Steun ook onderzoek naar herstel van het afweersysteem bij reuma

 

Onderzoekers LUMC:
“Alles wijst erop dat we in de goede richting zitten om reuma te genezen”

 

Bij reumatoïde artritis (RA) valt het afweersysteem het eigen lichaam aan, met ontstekingsreacties in de gewrichten tot gevolg. Dat moet stoppen. Daarom willen prof. dr. Jaap-Jan Zwaginga en dr. Tanja Nikolic van het LUMC het afweersysteem bij RA resetten, zodat het gezonde gewrichten niet meer aanvalt. Komt genezing van RA nu dan echt dichterbij?

 

In dit onderzoek staan zogeheten dendritische cellen centraal. Professor Jaap-Jan Zwaginga legt uit : “Dendritische cellen zijn eigenlijk de dirigenten van het afweersysteem. Ze zijn op allerlei plaatsen in het lichaam aanwezig en scannen of er schadelijke bacteriën of stoffen van buitenaf het lichaam binnendringen. Zodra dat gebeurt, presenteren ze kleine stukjes van die schadelijke stoffen aan witte bloedcellen die het meest geschikt zijn om op die stukjes te reageren. Dendritische cellen geven de opdracht mee om de bacteriën en stoffen waar de kleine stukjes vandaan komen, aan te vallen. Op die manier wordt het lichaam beschermd tegen ziektes en infecties.”

reumaBoodschap om eigen weefsel aan te vallen

“Het gebeurt ook vaak dat witte bloedcellen de boodschap krijgen om eigen weefsel aan te vallen. Dit is niet de bedoeling is – het gaat immers om stoffen die in het eigen lichaam thuishoren – en meestal worden deze foutjes weer rechtgezet. Maar, bij een auto-immuunziekte zoals reuma is de balans tussen fouten maken en foutjes herstellen verstoord. Bij mensen met reuma gaan de gewrichten dan kapot.”

Oplossing: herstelcellen krachtiger maken

“Op dit op te lossen willen wij het immuunsysteem krachtiger maken in het herstellen van foutjes. Om dit te bereiken leren we de eigen dendritische cellen van de patiënt in het lab om de herstelcellen te vermeerderen en krachtiger te maken. De opdracht aan het immuunsysteem van iemand met reuma wordt dus: val de eigen gewrichten niet meer aan!”

Hoe werkt dat dan precies?

Dr. Tanja Nikolic is groot fan van de dendritische cel en heeft er haar specialiteit van gemaakt. Ze licht toe: “Het zijn zulke belangrijke cellen voor het afweersysteem. Wat we willen doen is specifieke witte bloedcellen uit het bloed van de patiënt filteren. Dat zijn voorlopers van de dendritische cellen. Met die cel gaan we aan het werk om er een dendritische cel van te maken. We kweken ze op met stukjes van een reuma-eiwit, zodat het een dendritische cel wordt die specifiek voor reuma afleert om het eigen lichaam aan te vallen. Deze techniek is geen toekomstmuziek, we hebben al hoopvolle resultaten geboekt bij diabetespatiënten. Alles wijst erop dat we met ons onderzoek in de goede richting zitten.”

 

Helpt u ook mee om reumatoïde artritis te genezen? Ga naar:
www.reumanederland.nl/doneren.

 

 

Reuma Nederland

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie