Week tegen Eenzaamheid: Kom erbij!

Week tegen Eenzaamheid: Kom erbij!

Een week om nieuwe sociale contacten op te doen en bestaande contacten te versterken

27 september t/m 6 oktober

 

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor eenzaamheid en kunnen mensen die zich eenzaam voelen terecht bij tal van initiatieven die mensen samenbrengen.

 

Het thema eenzaamheid leeft. Minister Hugo de Jonge (VWS) lanceerde in maart het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ en in steeds meer gemeenten ontstaan samenwerkingsverbanden van lokale organisaties die samen eenzaamheid willen verminderen. Hét moment in het jaar dat nadrukkelijk aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid is in de ‘Week tegen Eenzaamheid’, een initiatief van Coalitie Erbij. Thema: ‘Kom erbij!’. Door het hele land organiseren honderden organisaties, buurtinitiatieven, bedrijven en actieve burgers activiteiten. Daar kan iedereen die dat wil nieuwe sociale contacten opdoen of bestaande contacten verstevigen, een luisterend oor vinden of kennis maken met bijvoorbeeld een sociaal werker die weet waar je met specifieke vragen om ondersteuning in je gemeente terechtkunt.

eenzaamheidEenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Het is belangrijk zelf in actie te komen als je te maken krijgt met eenzaamheid. Daarover vertellen onder meer de 82-jarige Immy en 60-jarige Ricky op de website eenzaam.nl, een website die helpt bij eenzaamheid:

 

“Als ik me eenzaam voel, zorg ik voor afleiding”, zegt Immy. “Om de deur uit te kunnen ben ik afhankelijk van anderen. Ik kan niet even m’n fiets pakken om een boodschapje te doen. De bushalte is te ver om te lopen. Maar je moet erop uit blijven gaan, anders verpieter je zo.” Twee keer per maand gaat Immy, weduwe, met de BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds mee en dan is ze onder de mensen. “Dat helpt enorm.”

 

“Als ik mij eenzaam voel, sluit ik me letterlijk en figuurlijk af. Ik doe dan gewoon de voordeur niet meer open.” Aan het woord is Ricky. Heel haar leven worstelde ze met depressies en eenzaamheid. Maar voor een groot deel heeft ze dit achter zich gelaten. Ze trok aan de bel bij de gemeente, kreeg ondersteuning en uiteindelijk startte ze zelfs een eigen coachingsbedrijf op. Ook werd ze lid van een vriendengroep voor alleenstaande 50-plussers. “Voor het eerst in mijn leven ben ik gelukkig. Ik wil tegen iedereen in een soortgelijke situatie zeggen: trek aan de bel!”

Zelf iets doen

Iedereen kan iets doen aan eenzaamheid. Advies vind je op de website eenzaam.nl. Daar staat ook een aanbod van organisaties en initiatieven die activiteiten organiseren en ondersteuning bieden. En kijk ook in de lokale media of er in de buurt een activiteit in het kader van de Week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd, een goed moment om een eerste stap te zetten. Voor jezelf of een ander! Want een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen.

Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van Coalitie Erbij, hét landelijke samenwerkingsverband tegen eenzaamheid. Lees meer over de Week tegen Eenzaamheid op samentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid en over eenzaamheid op www.eenzaam.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie