Week van de Alfabetisering

Week van de Alfabetisering

2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Een kaartje kopen op het station. Of je kleinkind voorlezen.

 

Helaas weten nog steeds weinig mensen in Nederland dat 2,5 miljoen volwassenen in ons land moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven.

 

Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we (samen) kunnen doen. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 3 t/m 9 september de Week van de Alfabetisering.

Kom in actie!

We vragen iedereen om tijdens de Week van de Alfabetisering een bijdrage te leveren aan een geletterd Nederland. Meld u aan als taalvrijwilliger of organiseer in de week een taallunch, boekenmarkt of reken(sponsor)loop. Natuurlijk verwelkomen we ook uw eigen ideeën. Kom nu in actie, meld uw activiteit aan op
www.weekvandealfabetisering.nl en deel uw goede daad op sociale media.

alfabetiseringHet verhaal van Vera Moet (54)

“Ik heb altijd veel papieren niet goed kunnen lezen. Die belandden dan in de prullenbak. Het liep zo erg op dat ik deurwaarders voor de deur had. Ik kon mijn huur niet meer betalen. Ik kon mijn gas en licht niet betalen. Als ik toen dus had kunnen lezen en schrijven, dan had ik geweten wat er in mijn thuissituatie gebeurde.

Ik ging pas rond mijn achtenveertigste weer terug naar school. Sindsdien is er een hoop voor mij in positieve zin veranderd. Ik kan wel heel goed voor mezelf opkomen. Ik ben nu erg trots op mezelf, dat ik het allemaal in mijn eentje kan doen.”

 

Het verhaal van Dicky Gingnagel (49)

“Mijn collega merkte op dat er in mijn rapporten steeds woorden ontbraken of verkeerd geschreven waren. Hij vroeg of ik een schrijfprobleem had. Ik schrok me rot dat hij het ontdekt had en durfde pas drie maanden later naar mijn teamleider te stappen. Veel te bang dat ik ontslagen zou worden. Achteraf was dat nergens voor nodig, want mijn teamleider reageerde heel positief en stuurde me naar het ROC.

Daarnaast had ik suikerziekte en woog ik 160 kilo. Als ik etiketten had kunnen lezen, had ik beter begrepen wat ik er in de producten had gezeten. Ik heb een maagverkleining gedaan, en ben al 65 kilo kwijtgeraakt. Ik blijf nu gezonder omdat ik kan lezen en schrijven. Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag.”

Bellijn

Wilt u advies of hulp bij leren lezen, schrijven of rekenen, bel de Nationale Bellijn: 0800-023 4444. Zij geven advies over hulp bij u in de buurt.

Tags lezen, sociaal

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie