Week van de Alfabetisering

Week van de Alfabetisering

2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen.

 

Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. Helaas weten te weinig mensen in Nederland van dit probleem af. En hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we kunnen doen. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot en met 10 september de Week van de Alfabetisering met als thema: een goede daad is het delen waard.

 

Laaggeletterdheid raakt onze samenleving. Die functioneert namelijk veel beter als iedereen mee kan doen. Het is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal. We roepen iedereen op om deze week te helpen. Jou ook! En je buurman. Vriendin. Collega. Sportclub.

 

Alleen samen kunnen we laaggeletterdheid op de kaart zetten. Tijdens de Week van de Alfabetisering kun je allerlei goede daden verrichten die – natuurlijk – allemaal te maken hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zo help je met jouw goede daad het probleem bekend te maken en wordt het niet alleen een zinvolle week, maar ook een leuke. Kom nu in actie en meld je aan op: www.weekvandealfabetisering.nl.
Hier kan je ook zien welke goede daden er bij jou in de buurt worden georganiseerd.

week alfabetisering toonHet verhaal van Toon

“Ik heb me altijd kunnen redden door veel te praten en te onthouden. Mijn vrouw deed het lees- en schrijfwerk voor me. Toen zij ziek werd, zei ze dat ik naar school moest gaan als zij er niet meer was. Zodat ik het zelf kon leren.

 

Mijn eerste taalles vergeet ik nooit. Ik was als de dood om naar binnen te gaan. Maar wat ben ik blij dat ik de stap heb gezet! ’s Nachts droomde ik van mijn vrouw die zei dat ze het fijn vond dat ik naar school was geweest.

 

Ondertussen heb ik een boek voor mijn vrouw geschreven over ons leven samen. Het valt niet mee om in korte tijd je gedachten op papier te zetten, maar gelukkig kreeg ik veel hulp van school. Ik ben zo trots dat het me gelukt is. Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor anderen. Je bent nooit te oud om te leren!”

week alfabetisering ankeHet verhaal van Anke

“Ik wilde een opleiding tot ziekenverzorgster gaan volgen, maar ik had veel moeite met lezen en schrijven. Dat ging niet samen! Dus besloot ik om terug naar school te gaan. Ik was toen 46 jaar. In totaal heb ik vijf jaar op school gezeten.

 

De lessen vielen me ontzettend mee. De docent legde alles rustig uit. Als ik iets verkeerd deed, werd ik niet uitgelachen. Achteraf baal ik dat ik mijn geheim niet eerder heb gedeeld.

 

De cursus heeft mijn leven veranderd. Met hulp en aanmoedigingen van mijn dochter heb ik mijn opleiding tot ziekenverzorgster afgemaakt en een leuke baan gevonden. Ik heb mijn zelfvertrouwen terug en ik kan nu ook voorlezen aan mijn kleinkinderen. Achteraf denk ik: ik had dit veel eerder moeten doen!”

 

Ken je iemand die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of computeren? Bel voor meer informatie naar 0800 – 023 44 44 of mail naar: info@lezenenschrijven.nl.

 

 

Week alfabetisering

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie