Week van de Psychiatrie – thema “Zichtbaar?”

Week van de Psychiatrie – thema “Zichtbaar?”

Zichtbaar?

Stel: jouw buurman is ambitieus en gaat helemaal op in zijn werk. Daarover vertelt hij heel graag. Dan begint hij weer over die promotie of zakenreis die hij heeft gemaakt… Wat jou bezighoudt vind je heel wat moeilijker om zomaar te delen. Je hebt psychische problemen of een naaste die daarmee te maken heeft. En dat is anders, gevoeliger…

 

Psychische problemen zijn in principe onzichtbaar. Wanneer maak je ze wel zichtbaar?

 

Verloochen je jezelf als je zo’n belangrijk stuk van jezelf geheimhoudt? Zie je dat als het buiten hangen van de vuile was? Of geeft het juist kracht als je de moed hebt om te delen?

 

psychiatrieHoewel de ervaring leert dat openheid vaak wordt beantwoord met openheid is het vaak toch een enorme stap om dat stukje van onszelf te laten zien. Schaamte en stigmatisering spelen hierbij een grote rol. Terwijl iedereen in zijn leven wel eens voor dergelijke vragen komt te staan en deze vragen en de antwoorden daarop dus eigenlijk heel normaal zouden moeten zijn.

 

Het thema van de Week van de Psychiatrie 2019 is “Zichtbaar?”

 

We nodigen iedereen in Nederland uit om een onzichtbaar stukje zichtbaar te maken. Door met elkaar in gesprek te gaan en samen naar antwoorden te zoeken hopen we dat er meer openheid ontstaat. En dat dit tot meer begrip en verbinding leidt.

Doel van de Week van de Psychiatrie

We willen als landelijke werkgroep goed onder de aandacht brengen dat er zo ontzettend veel mensen met veel leed te maken hebben. We willen dit leed zien te beperken en zien te voorkomen. Acceptatie en informatie is daarbij van belang. We hopen dat door deze week meer mensen uit de maatschappij op de hoogte zijn van wat hier allemaal achter schuilgaat. Op een uitnodigende, open en prikkelende manier. Met elkaar kunnen we dan eerder en beter lokaliseren welke mensen in de knel zitten en hen hopelijk leed besparen. Leed dat anders vaak levenslang wordt meegedragen. LOC maakt de Week van de Psychiatrie mede mogelijk.

Meer informatie

• Meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van de Week van de Psychiatrie, lokale activiteiten en contact via www.weekvandepsychiatrie.nl
• Aanmelden voor het congres op 29 maart (locatie UMC Utrecht) kan via www.loc.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!