Weekend van de Begraafplaats 2019 Ontdek de  bijzondere verhalen

Weekend van de Begraafplaats 2019 Ontdek de bijzondere verhalen

Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over de geschiedenis van de begraafplaats zelf, over het baarhuisje, de grafkapel en de grafmonumenten, maar vooral over de mensen die er begraven zijn. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het afscheid. Elke steen, monumentaal of eenvoudig, oud of nieuw, vertelt een levensgeschiedenis. Deze verhalen verdienen het om aan een groter publiek verteld te worden.

 

Dit jaar wordt voor de zesde maal het Weekend van de Begraafplaats – voorheen de Week van de Begraafplaats – gehouden. Op 24, 25 en 26 mei houden meer dan honderd begraafplaatsen verspreid over heel Nederland Open Dagen. Het thema van dit jaar is: Een plek vol verhalen.

 

Verhalen spreken tot onze verbeelding. Al sinds het begin van de mensheid vertellen mensen elkaar verhalen om grip te krijgen op hun wereld of om orde in de chaos te scheppen. Begraafplaatsen vertellen ons iets over de geschiedenis van een stad of dorp. Waren de bewoners arm of rijk, boeren of handelaren, gelovig of niet gelovig, jong of oud?

Begraafplaatsen worden niet voor niets het ‘stenen archief’ genoemd. Een eenvoudig graf met alleen ‘Vader’ vertelt een bijzonder verhaal en een uitbundige neogotische grafkapel heeft zijn eigen, andere geschiedenis. Daarom is het zo belangrijk om deze unieke plekken te behouden en hun verhalen te vertellen.

Graf met de handjes

Op de begraafplaats Nabij de Kapel in ’t Zand, in het Roermondse dialect ‘den aje kirkhaof’ (het oude kerkhof) genoemd, reiken twee personen elkaar over een muur de hand. In het verleden mochten katholieken en protestanten namelijk niet op hetzelfde kerkhof begraven worden: het katholieke deel is daarom door een hoge muur gescheiden van het protestante deel. In 1842 trouwde de 22-jarige jonkvrouw Josephina van Aefferden met de elf jaar oudere kolonel Van Gorkum, die niet zoals zij van adel was en bovendien protestant. Na veertig jaar huwelijk overleed de kolonel, acht jaar later gevolgd door de jonkvrouw. Het echtpaar wilde echter na de dood niet gescheiden worden en kwam met een creatief idee: over de muur houden zijn forse mannenhand en haar tere vrouwenhand elkaar vast. Op de beide monumenten is de spreuk gebeiteld: Vivit post funera virtus (de deugd leeft voort ook na de dood). Nog steeds is het ‘Graf met de handjes’ een krachtig symbool van onvoorwaardelijke liefde, die zelfs de dood overwint.

Oase van rust

De drempel om zomaar een begraafplaats op te lopen is vaak hoog. U loopt liever door dan dat u een wandeling over een begraafplaats maakt. En dat terwijl begraafplaatsen prachtige plekken zijn, waar u even tot rust kunt komen. Daarom heten begraafplaatsen u van harte welkom tijdens het jaarlijkse Weekend van de Begraafplaats. Tijdens deze Open Dagen vertellen medewerkers bijzondere, intrigerende en dikwijls verrassende verhalen over grafstenen, gebouwen en de begraafplaats zelf.

 

Begraafplaatsen kampen de laatste jaren met een teruglopend aantal begrafenissen. Veel mensen worden gecremeerd. In onze drukke samenleving is een begraafplaats een oase van rust waar alle ruimte is voor bezinning, om overleden dierbaren te gedenken, te wandelen en te genieten van de stilte, de kunst en de natuur.

 

Het unieke van begraafplaatsen is dat nabestaanden een geliefde kunnen gedenken op een plek waar de overledene nog aanwezig is. Bovendien biedt de omgeving met bijzondere bomen, bloemen en planten een sfeer van sereniteit en rust. Ook wandelaars, natuurliefhebbers, rustzoekers en mensen met belangstelling voor de plaatselijke geschiedenis zijn welkom – graag zelfs!
De veranderingen op begraafplaatsen gaan hand in hand met de ontwikkelingen in de uitvaartbranche. Begrafenissen en crematies krijgen tegenwoordig steeds meer een persoonlijke invulling, die bij de overledene past. Geen koffie en cake, maar maatwerk met broodjes, warme gerechten en drankjes.

 

Graag heten wij u welkom op een van de deelnemende begraafplaatsen!

Verhalenwedstrijd

Het Weekend van de Begraafplaats organiseert een verhalenwedstrijd waaraan ook u kunt meedoen. Het onderwerp van de verhalenwedstrijd is het thema van het Weekend: ‘Een plek vol verhalen…’

begraafplaatsVertel ons uw meest bijzondere verhaal over een mooie, verstilde of herinneringsvolle plek op een begraafplaats en doe mee!

Mail uw verhaal naar lob@begraafplaats.nl  en als u tot een van de drie winnaars behoort, leest u uw verhaal terug in het magazine De Begraafplaats en online op www.begraafplaats.nl. Daarnaast ontvangen de drie winnaars een exemplaar van Het groot gedenkboek en een geschenkabonnement op het tijdschrift Terebinth. De wedstrijdvoorwaarden staan te lezen op onze website.

Komt u ook?

U bent van harte welkom op een van de deelnemende begraafplaatsen. Raad-pleeg de website (www.weekendvandebegraafplaats.nl) en kijk welke begraafplaats bij u in de buurt meedoet. De activiteiten variëren van rondleidingen met verhalen tot Open Huis, van lezingen tot muziekuitvoeringen. Op veel begraafplaatsen nemen verhalenvertellers de bezoekers mee langs bijzondere graven, gedenkstenen, gebouwen en bomen; elke begraafplaats heeft zijn eigen verhaal.

 

Bartho Hendriksen
consulent Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie