Weekend van de Begraafplaats 2021 – Begraafplaatsen: vol liefde

Weekend van de Begraafplaats 2021 – Begraafplaatsen: vol liefde

Op het moment van schrijven van dit artikel zijn diverse coronamaatregelen nog van kracht. De avondklok is verlengd, we mogen beperkt thuis bezoek ontvangen en uitvaarten vinden nog steeds in kleine kring plaats. Sporten is op beperkte schaal en alleen in bepaalde groepen mogelijk. Wandelen kan echter wel. Het lijkt zelfs of het wandelen herontdekt is. Massaal wordt er gelopen, met of zonder hond. Graag vestigen we uw aandacht op de mogelijkheid om een wandeling te maken op een begraafplaats. U kunt dan zelf zien en ervaren welke mooie terreinen er – met vakmanschap, zorg en aandacht – beheerd worden door medewerkers en vrijwilligers. En dat een begraafplaats iedereen, overal en altijd, in alle stilte en schoonheid verwelkomt. Waar we dierbaren kunnen herdenken en gedenken; niet alleen personen die daar begraven liggen, maar iedereen die gemist wordt.

 

Gedurende het afgelopen jaar zijn afscheidsmomenten niet altijd zoals we gewend zijn en gewenst hadden verlopen (denk aan minder genodigden, beperkt thuisbezoek, enz.), waardoor het rouwproces bij nabestaanden minder goed op gang kwam. Het Weekend van de Begraafplaats biedt de mogelijkheid om, op eigen wijze bij het graf van hun dierbare, stil te staan bij wat men verloor. Immers, een ieder heeft een eigen invulling voor wat liefde voor hem of haar betekent.

begraafplaatsVol Liefde

Een groot deel van de begraafplaatsen in Nederland neemt deel aan het Weekend van de Begraafplaats. Zij verleiden u als wandelaar – gedurende deze drie dagen, maar ook daarna – om niet alleen in een stadspark, bos of weideveld te wandelen, maar ook eens over het gedenkpark: de begraafplaats.
Het Weekend van de Begraafplaats wordt gehouden op 28, 29 en 30 mei a.s. Het thema is Begraafplaatsen: Vol Liefde. De ‘invulling’ van dit thema wordt naar eigen inzicht, inspiratie en interpretatie door de lokale begraafplaats ingevuld.

 

Naar het zich nu laat aanzien zal het nog niet mogelijk zijn om grote groepen op de begraafplaats te ontvangen, maar er zijn wel degelijk andere mogelijkheden. Zo zijn er individuele wandelingen over de begraafplaats mogelijk, waarbij de beheerder een route heeft uitgezet langs bijzondere graven of speciale plekken. De route is in digitale of gedrukte vorm beschikbaar. Ook is er aanvullende informatie over graven, monumenten, bomen en andere bezienswaardigheden aanwezig. Alles om bezoekers te laten beseffen dat zij ook op andere momenten (dan tijdens een afscheid) welkom zijn in deze gastvrije omgeving. Wellicht is de stadsdichter of een lokale poëet bereid om gedichten die betrekking hebben op het thema ‘vol liefde’ voor te dragen. Sommige begraafplaatsen organiseren een foto- of poëziewedstrijd, plaatsen een speciaal interview met een medewerker, beheerder of bezoeker op hun website. In veel gevallen zijn lokale uitvaartverzorgers ook betrokken bij de activiteiten gedurende het weekend.

 

De centrale organisatie (BVOB, Terebinth en LOB) beveelt u van harte aan om onze website www.weekendvandebegraafplaats.nl te bekijken. Daar zijn alle deelnemende begraafplaatsen overzichtelijk gemeld, met hun activiteiten, adresgegevens, openingstijden, enz.
Ze zijn uw aandacht en bezoek meer dan waard.

 

BVOB – Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (https://bvob.eu)
Terebinth – Stichting voor funerair erfgoed (http://www.terebinth.nl)
LOB – Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (https://www.begraafplaats.nl)

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!