Weekend van het Verdedigingserfgoed

Weekend van het Verdedigingserfgoed

Save the date! 20 en 21 april


Op 20 en 21 april zetten forten, bunkers en vestingen de deuren wijd open tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed. Op meer dan honderd locaties kan je mee met boeiende excursies, bijzonder museum bezoek en genieten van lekker eten en drinken. Alle deelnemende locaties vind je op forten.nl.

 

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden vele boeiende bouwwerken in een vaak groene omgeving, tegelijk opengesteld. Van Den Helder tot Maastricht is er voor jong en oud veel te doen.

 

Het Weekend van het Verdedigings-erfgoed is de opvolger van de Start van het Fortenseizoen. Die naam dekte de lading niet meer. In de afgelopen jaren groeide de belangstelling voor meer en ander verdedigingserfgoed. Denk aan de 160 vestingsteden die Nederland rijk is, de bunkers van de Atlantikwall en het erfgoed van de Koude Oorlog, zoals onderkomens van de Bescherming Bevolking en Luchtwachttorens.

 

Van Vestingvaart tot Bunkerbezoek

In diverse vestingsteden kan je mee met een vestingvaart of wandel je met een gids over de vestingwallen en bastions. Veel forten en bunkers herbergen boeiende musea. In het Nederlands Vestingmuseum Naarden bulderen de kanonnen op de schuttersdag. In het Zandvoorts Museum is de tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ te zien. Op en rond het landgoed De Haere, even ten zuiden van Olst, zijn een groot aantal kazematten, bunkers en andere werken van de IJssellinie, waaronder een noodhospitaal, te bezoeken. Meer weten over de Hollandse Waterlinies? Ga mee met een rondleiding op Fort bij Spijkerboor, Fort Honswijk, Fort Everdingen of Fort Altena. Geniet daarna van koffie en taart of een heerlijke lunch op één van de vele fortterrassen. Op Fort Sabina is een uitgebreid programma voor 55+. Een fortwandeling met ontbijt, muziek, kleine optredens & historische verhalen en een culinair pop-up diner. Vanaf het fort gaat er een bus naar Vesting Willemstad. Maak een vestingwandeling en bezoek het Mauritshuis met de leerzame expositie over de Zuiderwaterlinie. Bekijk het volledige programma op forten.nl.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!