Weer vertrouwen krijgen na een hartaandoening?  Hartrevalidatie helpt

Weer vertrouwen krijgen na een hartaandoening? Hartrevalidatie helpt

Heeft u een hartaandoening? Dan weet u maar al te goed dat het krijgen van een hartaandoening behoorlijk ingrijpend is. Uw leven verandert en u kunt niet meer alles doen. Het is niet zo gek dat mensen dan het vertrouwen in hun lichaam (tijdelijk) kwijt raken. Goed revalideren na een hartaandoening is daarom van belang. Wist u dat u hiervoor een speciaal hartrevalidatieprogramma kunt volgen? Zo’n programma helpt bij het fysieke herstel én het geeft u weer vertrouwen in uw lichaam.

Van harte aanbevolen

Veel mensen denken dat ze het alleen wel redden. Soms is dat ook zo. In de meeste gevallen is hartrevalidatie hard nodig. Cardioloog dr. Kraaijenhagen legt uit waarom. ‘Hartrevalidatie is voor iedereen die een hartziekte heeft meegemaakt van belang. Uit vele studies in binnen- en buitenland blijkt dat er 50 procent minder heropnames zijn voor patiënten met hart- en vaatziekten. Daarnaast blijkt ook uit een recente Nederlandse studie dat er 35 procent minder sterfte voorkomt door revalidatie. Bij hartrevalidatie pakken we het probleem bij de kern aan. Daar gaan we mee aan de slag, aldus cardioloog
dr. Roderik Kraaijenhagen.’

Begeleiding van team van specialisten

Het mooie van hartrevalidatie is dat u (en indien gewenst uw partner) begeleiding krijgt van een team van specialisten: cardioloog, fysiotherapeut, diëtist en als er behoefte aan is, kunt u praten met een psycholoog. Hartrevalidatie vindt in principe plaats in groepsverband, maar individuele begeleiding is ook mogelijk.

Films hartrevalidatie

De Hart&Vaatgroep, patiëntenvereniging voor mensen met een hart- of vaatziekte heeft vier films over hartrevalidatie gemaakt. Hart-patiënten Herbert, Rianne en Felix vertellen wat hartrevalidatie hen heeft opgeleverd. Cardioloog dr. Kraaijenhagen vertelt waarom harrevalidatie zo belangrijk is. ‘We hebben deze films gemaakt, omdat we willen dat alle hart-patiënten een zo gezond mogelijk leven kunnen leiden. En hartrevalidatie helpt daarbij, aldus Inge van den Broek, beleidsadviseur van De Hart&Vaatgroep.

hartrevalidatie

 

Herbert (57):
‘Stoer doen? Dit kun je niet alleen! Ik adviseer iedereen om hartrevalidatie te volgen, het levert je namelijk altijd iets op. Je kunt wel stoer doen, maar het is een ingrijpende gebeurtenis die je niet alleen kunt verwerken.’

Wilt u de films bekijken en meer informatie over hartrevalidatie en
De Hart&Vaatgroep?
Kijk op: www.hartenvaatgroep.nl/hartrevalidatie.
Heeft u vragen? Bel met de Infolijn Hart en Vaten van de Hartstichting/De Hart&Vaatgroep, bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur op 0900 3000 300.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!