Wegwijs in  de laatste levensfase

Wegwijs in de laatste levensfase

U bent gezond en staat volop in het leven. Dan denkt u misschien niet na over uw levenseinde. Dat kan veranderen als u een chronische ziekte krijgt en u niet meer beter wordt. Of misschien speelt het al bij een familielid of vriend, die steeds kwetsbaarder wordt. Als het u overkomt: kent u dan voldoende de weg in het landschap van zorg en ondersteuning?

 

Als mens wil je vooral mens blijven, ook in de laatste fase van je leven. Je bent meer dan je ziekte of ouderdom. In de laatste fase heb je echter wel behoefte aan medische zorg, of aan ondersteuning bij psychische, sociale en spirituele vraagstukken. Veel zorg en ondersteuning wordt gedragen door naasten en mantelzorgers. Maar die kunnen overbelast raken. En ook als zij het nog prima aankunnen, hoeven zij toch niet alles alléén te doen.

levenseindeJe hoeft niet alles zelf te doen

Gemeenten en zorgorganisaties bieden allerlei mogelijkheden voor ondersteuning in deze zogenoemde ‘palliatieve fase’. Maar zij hebben niet altijd in beeld wie in hun woonplaats daar behoefte aan heeft. En mensen met een zorgvraag, kunnen het jargon van de gemeente niet altijd doorgronden. Of zij weten niet bij welk loket ze moeten aankloppen. Gelukkig is ook daar een oplossing voor. Schakel bijvoorbeeld een ouderenadviseur die met u meedenkt en u de weg wijst.

Welke zorg hebt ú nodig?

Als je mensen vraagt wat zij nodig hebben om te kunnen léven tot het einde, zal het antwoord daarop verschillend zijn. Voor de één is het een hulpmiddel om te kunnen blijven fietsen, voor de ander een behandeling om nog pijnvrij een reis te kunnen maken, voor weer een ander is het een zorgprofessional om zo lang mogelijk in het eigen huis verzorgd te worden. Ieder mens is uniek en daarom zou ook zorg en ondersteuning in de laatste levensfase voor iedereen anders moeten zijn.

Praat er nú al over

Levenseinde is nog steeds een moeilijk thema voor veel mensen. De één zegt: ‘Zal ik jou eens laten zien wat mijn wachtwoorden zijn? Dat is handig voor als ik er ineens niet meer ben.’ De ander zegt: ‘Hé doe niet zo eng, dat wil ik wil nog niet weten.’ Toch is het belangrijk om alvast na te denken en te praten over uw wensen. Wat wilt u graag nog zo lang mogelijk blijven doen? Of wat wilt u in ieder geval niet? En om goed te weten: u staat er niet alleen voor.

 

Op agora.nl vind u meer verhalen en informatie over palliatieve zorg.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!