Wereld Alzheimer Dag: viering 20 jaar Alzheimer Café

Wereld Alzheimer Dag: viering 20 jaar Alzheimer Café

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan de sterk groeiende groep mensen met dementie. Alzheimer Nederland viert op deze dag de 20-ste verjaardag van het Alzheimer Café. Maar wat is zo’n Alzheimer Café nu precies?

 

In het Alzheimer Café komen mensen met dementie, hun naasten en mantelzorgers één keer per maand samen. Tijdens deze informele bijeenkomsten worden uiteenlopende onderwerpen besproken: van rechtsbescherming en veranderende relaties tot vrijheid en veiligheid bij dementie. ‘In het Alzheimer Café vinden mensen de steun die ze nodig hebben. Dat geldt voor de dame die naar de bijeenkomsten blijft komen, ondanks het overlijden van haar man. Maar ook voor het echtpaar dat voor de eerste keer over de drempel stapt op zoek naar begrip en advies. Iedereen is welkom.’, aldus Marco Blom, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland.

 

Dementie raakt steeds meer mensen. Momenteel hebben 270.000 mannen en vrouwen in Nederland de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar een half miljoen. Iedereen krijgt wel met de ziekte te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring. Alzheimer Nederland zet zich – samen met zo veel mogelijk anderen – in voor mensen met dementie en hun dierbaren. De stichting wil dementie voorkomen of genezen. Tot die tijd maken ze zich sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie én hun omgeving.

Alzheimer cafeHet ontstaan van het Alzheimer Café

In 1997 opende psychogerontoloog Bère Miesen in Leiden het eerste Alzheimer Café. In zijn contact met mensen met dementie en hun familie merkte Miesen dat er op het praten over de ziekte vaak een taboe rust. Het bespreekbaar maken van en voorlichting geven over dementie en de gevolgen hiervan is echter heel belangrijk voor de acceptatie van de ziekte. Vanuit deze gedachte bedacht Bère in 1997 het Alzheimer Café Concept. Een Alzheimer Café is bedoeld als een echt informele café-bijeenkomst. Dat wil zeggen: je hoeft je niet van te voren aan te melden, je kunt komen en gaan wanneer je wilt, er is iets te drinken, er is vaak muziek en er is altijd een luisterend oor.

 

Het Alzheimer Café Concept is een succesvolle en vruchtbare formule gebleken: in twintig jaar tijd zijn in Nederland al circa 235 Alzheimer Cafés, Trefpunten en Theehuizen geopend. Dit betekent dat gemiddeld 2 op de 3 Nederlandse gemeentes inmiddels een Alzheimer Café heeft. Ook bij u in de buurt is er dus een Alzheimer Café! Benieuwd waar deze is? Ga voor een overzicht naar www.alzheimer-nederland.nl/regios.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!