Wereld diabetes dag

Wereld diabetes dag

Zaterdag 14 november 2020 is het Wereld Diabetes Dag. Een dag om aandacht en begrip te vragen voor diabetes. Als je diabetes hebt, ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week bezig met (o.a.) voeding, beweging, stress, slaap en je medicatie. Zoveel impact heeft diabetes op je leven!

 

Wereld Diabetes Dag (WDD) bestaat sinds 1991 en is in het leven geroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) omdat men zich steeds meer zorgen maakte over het toenemende aantal mensen met diabetes. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. Al 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen wekelijks 1.200 mensen bij. Daarvan heeft 9 op de 10 mensen diabetes type 2.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Hierdoor kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet op peil houden en komt er te veel suiker in het bloed.

diabetes dagJe kunt diabetes herkennen aan

• veel dorst
• vaak plassen
• droge mond
• moe voelen
• oogontsteking of wazig zien
• gewicht verliezen
• (urineweg)infecties
Herken je deze symptomen? Maak dan een afspraak met je huisarts.

 

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Je kunt wel veel doen om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Leef je gezond, dan verminder je het risico enorm. Op de website van Diabetesvereniging Nederland (DVN) lees je hoe je dat aanpakt.

Zorgverleners maken het verschil!

Leven met diabetes is voor iedereen anders, maar diabetes heeft altijd invloed op je leven. Diabeteszorgverleners spelen een belangrijke rol in het voorkomen van complicaties en het behandelen van diabetes. Daarom vragen we dit jaar extra aandacht voor diabeteszorgverleners. Meer lezen over WDD of zelf ervaren hoe het is om diabetes te hebben? Kijk dan op www.dvn.nl/wereld-diabetesdag.

Diabetes en corona

Corona zorgt voor veel vragen bij mensen met diabetes; wat geldt voor mij, hoe ga ik om met uitgestelde zorg? Voor een betrouwbaar antwoord op je vragen over diabetes en corona kun je terecht op de website van DVN:
www.dvn.nl/coronavirus.

Diabetesvereniging Nederland

Diabetesvereniging Nederland (DVN) behartigt de belangen van mensen met diabetes. DVN bewaakt de diabeteszorg en staat in contact met leveranciers, koepelorganisaties en andere diabetesorganisaties, zodat wij waar nodig in actie kunnen komen. Word lid en ontvang deskundige hulp, korting op diabeteshulpmiddelen en verzekeringen, het magazine Diabc, activiteiten bij jou in de buurt en meer.

Meer weten?

Meer informatie over diabetes vind je op www.dvn.nl. Neem voor vragen contact op met onze Ledenservice via info@dvn.nl of 033 – 463 05 66. Met anderen praten over diabetes en ervaringen uitwisselen? Ga naar www.diabetestrefpunt.nl.

 

 

Diabetesvereniging

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!