Kanker zet je wereld  op zijn kop

Kanker zet je wereld op zijn kop

“Het is waar,” zegt Marja (66 jaar), “je weet werkelijk niet wat je overkomt.”

In 2018 werd er bij Marja darmkanker geconstateerd. “Ik kan mij de dag nog als gisteren herinneren. Hoe wij daar zaten, mijn man en ik. Wat de dokter zei en hoe de grond onder mij wegviel. Ik was lamgeslagen en hoorde niets meer van het gesprek. Gelukkig zag de arts dit.
Hij stelde voor dat we naar de wacht-kamer gingen om het even op ons in te laten werken. Daarna zouden we elkaar weer zien om verder te praten. Hij vroeg of wij wellicht behoefte hadden om met een vrijwilliger van het Adamas Inloophuis te praten. Dat voelde eigenlijk gelijk voor ons allebei goed.”

 

kankerdag“Petra stelde ons op ons gemak. Ze was heel inlevend, begripvol en voelde ons goed aan. We konden echt ons hart luchten zonder dat we ons opgelaten voelden, heel fijn.” Na de operatie krijgt Marja toch nog chemo. “Verschrikkelijk, maar ik pakte alles aan om de kanker de baas te worden. In het ziekenhuis kwam ik Petra weer tegen. Het was fijn om over mijn relatie te praten, dat ik continu moe ben, maar ook dat ik gewoon bang ben. Bang dat ik het niet overleef. Het klinkt gek, maar ik kon met haar makkelijker praten dan met mijn man en goede vriendinnen. Petra vertelde mij ook dat er iedere maand een workshop huidverzorging en make-up is, de ene keer in het ziekenhuis en de andere keer in het inloophuis. Ik heb mij daarvoor opgegeven en dat was echt een cadeautje. Heerlijk om even te ontspannen, tips te krijgen hoe mijn chemohuid te verzorgen en mooi opgemaakt de deur uit te stappen. Ik ben ’s avonds gelijk met mijn man uit eten gegaan, ik voelde me even geen kankerpatiënt, maar Marja, de vrouw die er nog steeds mag zijn.”

 

Bij Adamas kom ik graag. Mijn man trouwens ook. Voor een fijn gesprek met lotgenoten, een informatiebijeenkomst over neuropathie of een workshop ‘Kanker heb je samen’.

IPSO-huizen

Marja’s verhaal is herkenbaar voor IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie). Steeds meer mensen die zijn geconfronteerd met kanker geven aan behoefte te hebben aan laagdrempelige psychosociale ondersteuning, begeleiding en informatie. Je kan zonder verwijsbrief en zonder afspraak bij een inloophuis binnenlopen. Samen met een gastvrouw/ -heer bespreek je waar je behoefte aan hebt. Dit kan schilderen, schrijven, zwemmen, een een-op-eengesprek, yoga of met lotgenoten praten zijn. Ieder inloophuis werkt behoeftegericht om jou weer je (veer)kracht te laten (her)vinden.

Kanker zet je wereld op z’n kop

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waarmee een op de drie Nederlanders in zijn of haar leven wordt geconfronteerd. In de periode rondom Wereld kankerdag kunnen mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten of nabestaanden en andere geïnteresseerden, vrijblijvend kennismaken met diverse aanbieders van medische en psychosociale zorg en ondersteuning.

Kijk op www.wereldkankerdag.nl welke aanbieders in uw omgeving een evenement of activiteit aanbieden.

 

Er zijn meer dan 75 inloophuizen in Nederland. Kijk voor een inloophuis in jouw buurt op www.ipso.nl/zoek-een-inloophuis-in-de-buurt.

Voor meer informatie kijk op www.ipso.nl.

 

 

wereld kankerdag

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie