Wereld Malaria  Dag 2020: samen ten strijde

Wereld Malaria Dag 2020: samen ten strijde

Op 25 april is het Wereld Malaria Dag. Op deze dag staan we wereldwijd stil bij de gevolgen van malaria en hoe we fondsen kunnen werven om deze ziekte gezamenlijk te bestrijden. Malaria komt met name voor in Afrika, Zuidoost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika. In 2018 raakten 220 miljoen mensen besmet met de door muggen overgedragen ziekte. Hiervan overleden er 405.000, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Onder de slachtoffers zijn veel jonge kinderen. Maar er is hoop. Met internationale aandacht en wereldwijde steun kunnen we veel bereiken en samen werken aan een wereld zonder malaria.

Wat is malaria?

Malaria is een (sub)tropische infectieziekte en wordt veroorzaakt door een parasiet. Mensen worden geïnfecteerd met de malariaparasiet tijdens de beet van een mug. Niet alle muggen brengen malaria over. Alleen de Anopheles mug kan malaria van de ene op de andere mens overbrengen. Dit is een mug die voornamelijk ’s nachts actief is. Daarom dien je je met name na zonsondergang te beschermen tegen muggenbeten.

Verschillende soorten malaria

Malaria is niet overal op de wereld hetzelfde. Het verschilt per continent, per regio en per land welke malaria je op kunt lopen en hoe groot het risico is. Er zijn verschillende soorten malaria waarvan falciparum malaria, ook wel malaria tropica of hersenmalaria genoemd, de meest gevaarlijke is. Falciparum malaria komt met name veel in Afrika voor en moet vrijwel meteen behandeld worden, anders kan het binnen korte tijd fataal zijn. In Azië en Midden- en Zuid-Amerika loop je ook het risico op falciparum malaria maar vivax malaria komt daar veel meer voor. Vivax malaria is een minder agressieve malaria en kan, in tegenstelling tot falciparum malaria, na behandeling met medicijnen nog jarenlang in milde vorm terugkomen omdat deze parasiet het vermogen heeft om zich in ruststadium op te houden in de lever. Dus ook als je niet opnieuw door een besmette malariamug gebeten bent.

 

malaria

Voorkomen is beter dan genezen

Reizigers naar malariagebieden doen er verstandig aan zich goed te beschermen tegen malaria. Ook al zijn er voor bepaalde reisbestemmingen geen verplichte inentingen nodig dan nog kan het zijn dat er in dat land een risico is om malaria op te lopen. Een GGD of huisarts kan u hierover informeren en uitleggen hoe u zich het beste kunt beschermen. Er bestaat op dit moment geen reizigersvaccin tegen malaria. Afhankelijk van het gebied waar u naar toe reist, en welke soort malaria daar voorkomt, kunt u preventief malariapillen (profylaxe) nemen die u gedeeltelijk beschermen. Daarnaast is het verstandig om u na zonsondergang in te smeren met een muggen-werend middel op basis van 25% DEET en bedekkende kleding te dragen. Als u gaat slapen is het raadzaam om een goed ingestopt muggennet te gebruiken. Door het gebruik van deze middelen maakt u het risico om malaria op te lopen zo klein mogelijk. Maar, ondanks een goede bescherming, bestaat er altijd nog een kans dat u toch malaria oploopt. Daarom, is het van essentieel belang dat u bij de geringste symptomen van ziekte onmiddellijk naar een dokter gaat en uitlegt dat u in een malariagebied bent geweest.

Heb ik malaria?

Hoe weet u nu of u malaria hebt? De eerste symptomen van malaria kunnen een dag of 10 na besmetting optreden. Dit is weer afhankelijk van de soort malaria omdat vivax malaria, zoals boven omschreven, ook op latere momenten terug kan komen. Symptomen van malaria zijn hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn, verwardheid, spierpijn en een grieperig gevoel, al kunnen deze symptomen van mens tot mens verschillen. Daarom luidt het advies om bij een ’grieperig gevoel’ tijdens of na een reis naar een malariagebied binnen 24 uur medische hulp te zoeken. Het een paar dagen ‘aankijken’ is geen optie en kan zelfs levensbedreigend zijn.

Waarom overlijden mensen aan malaria?

Kunnen kinderen in Afrika zich dan ook niet beschermen tegen malaria? En als er profylaxe en medicijnen zijn waarom sterft er dan nog ieder 2 minuten een iemand aan malaria? Iedereen kan zich in principe in bed beschermen door onder een muggennet (klamboe) te slapen. Maar mensen kunnen niet jaar-in-jaar-uit preventieve medicijnen slikken en zich insmeren met muggen-werende middelen. Allereerst omdat de muggen dan resistent worden tegen deze middelen en dan werken ze niet meer, en ten tweede omdat het nu eenmaal veel en veel te duur is. Daarnaast is het een feit dat veel mensen afgelegen wonen en niet op tijd bij de juiste medische hulp kunnen komen. Dat is de bittere realiteit. Wat kunnen we dan wel doen? De Nederlandse Malaria Stichting zet zich in om ervoor te zorgen dat artsen en onderzoekers waar ook ter wereld gratis toegang hebben tot de laatste wetenschappelijke informatie over de ziekte. Hierdoor kunnen zij de kennis ontwikkelen om snel en adequaat te handelen.

De Nederlandse Malaria Stichting

De Nederlands Malaria Stichting zet zich al 10 jaar in voor een wereld zonder malaria. Dit doet zij met name door het ondersteunen van artsen en onderzoekers over de hele wereld met toegang tot de laatste wetenschappelijke informatie over malaria. Iedereen die werkt om anderen te beschermen tegen malaria hoort gratis toegang te hebben tot informatie en op de hoogte te kunnen zijn van de laatste ontwikkelingen. Een arts waar ook ter wereld moet alles kunnen weten om het leven van malariapatiënten te redden. Wilt u ook bijdragen aan een wereld zonder malaria? Doneer dan nu, zie: www.malariastichting.nl.

 

 

malaria

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie