Altijd en overal ondersteuning  voor mensen geraakt door kanker

Altijd en overal ondersteuning voor mensen geraakt door kanker

Je staat er niet alleen voor

 

Elke Nederlander krijgt met kanker te maken als naaste, mantelzorger of nabestaande. De gemiddelde vijfjaarsoverleving van kanker is de laatste decennia gelukkig sterk toegenomen en ligt nu op 65%. Het gevolg daarvan is een groeiende groep van ruim 800.000 mensen die leven met of na kanker. Velen van hen kampen met de gevolgen van hun ziekte en behandeling(en). Zij staan er niet alleen voor. Voor zowel (ex-)patiënten, naasten als nabestaanden is er vrijwel iedere dag telefonische, online of fysieke ondersteuning voorhanden in Nederland. We lichten er 3 uit.

IPSO inloophuizen: van harte welkom!

Bij de 75 IPSO inloophuizen die ons land telt kunnen mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben terecht voor een goed gesprek, ontspanning (van schilderen tot yoga) of begeleiding. Dit zijn veelal (ex-)patiënten, naasten en nabestaanden. De motivatie om deze mensen bij te staan, is enorm. De 4500 getrainde vrijwilligers zijn vaak ervaringsdeskundigen en doen hun werk met passie. De oprichters zijn vanuit hun hart een inloophuis begonnen. Bijvoorbeeld omdat ze zelf geconfronteerd zijn met kanker en een plek misten om te reflecteren en even te ontsnappen aan de medische molen. Ga voor een inloophuis in de buurt naar www.ipso.nl

WereldkankerdagDe Geraakt-door-kankerlijn: anoniem en laagdrempelig

De Geraakt-door-kankerlijn is een landelijke telefonische hulplijn vóór en dóór (ex-)kankerpatiënten. Dagelijks tussen 16-22 uur bieden zij een luisterend oor aan (ex-)kankerpatiënten, hun naasten en iedereen die zorgen heeft rondom deze ziekte. Want kanker zet niet alleen de wereld van patiënten, maar ook die van familie, naasten en de omgeving op z’n kop.

 

De Geraakt-door-kankerlijn is laagdrempelig toegankelijk, kan veilig en anoniem gebeld worden en kent geen wachtlijsten. Iedereen die geraakt is door kanker kan met zijn of haar zorgen, angsten en emoties de lijn bellen. Het telefoonnummer is: 085-0043444.

De kanker.nl Infolijn: mailen, bellen of chatten

Mensen die leven met en na kanker, maar ook naasten die behoefte hebben om met iemand te praten, kunnen terecht bij de voorlichters van de kanker.nl Infolijn. Om bijvoorbeeld zorgen, twijfels en problemen in vertrouwen te delen.

 

De voorlichters kunnen deze zorgen, twijfels en problemen niet oplossen, maar wel luisteren en je iets verder op weg helpen. Bij vragen over onderzoeken, behandelingen, bijwerkingen en gevolgen van kanker kunnen ze algemene informatie en uitleg geven. Ook helpen de voorlichters graag met de vragen die gesteld kunnen worden aan zorgverleners. Alle voorlichters hebben veel kennis over kanker en de gevolgen van kanker. Je kunt bellen, mailen of chatten.

 

• Telefoon: 0800-0226622 (gratis)
ma t/m vrij (12 tot 17 uur)
• Chat: ma t/m vrij (9 tot 17 uur)
• E-mail: infolijn@kanker.nl

 

Tot slot kunnen mensen geraakt door kanker natuurlijk ook terecht bij de verschillende kankerpatiëntenorganisaties in Nederland.
https://nfk.nl/aangesloten-organisaties

Wereldkankerdag 2022

Kanker raakt iedereen. Jou dus ook.

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar een op de drie Nederlanders in zijn of haar leven mee wordt geconfronteerd. Kanker zet je wereld op z’n kop. Ook op de mensen om je heen is de impact groot. Nederland telt vele organisaties die mensen met kanker en hun naasten zorg en ondersteuning bieden. Op en rond Wereldkankerdag kun je met dit aanbod kennismaken.

 

Voor informatie over Wereldkankerdag: www.wereldkankerdag.nl.

 

 

wereld kankerdag

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!