Werkloze 55-plusser voelt zich afgeschreven

Werkloze 55-plusser voelt zich afgeschreven

De werkloosheid onder 55-plussers in Nederland loopt schrikbarend op. Tussen 2012 en 2013 nam het aantal werklozen in deze leeftijdsgroep toe met meer dan 30%. Op dit moment zijn meer dan 120.000 werkzoekenden ouder dan 55 jaar. Zij voelen zich afgeschreven en kunnen door de vele afwijzingen neerslachtig worden. Vaak wordt er gezegd dat het tegenwoordig normaal lijkt om mensen met veel ervaring en kennis ‘af te schrijven’, puur vanwege hun leeftijd.

seniorenwijzer_herfst_2014_afbeelding_3“Is dit het dan?” en  “Wat moet ik dán met mijn leven?”

Vaak moeten mensen van 55 jaar en ouder nog jaren verplicht solliciteren, terwijl zij geen enkel uitzicht hebben op een nieuwe baan. Vooral in deze leeftijdsgroep kan dit hard aankomen. Zij kunnen het gevoel krijgen dat hun leven geen zin meer heeft, als anderen niet lijken te zien wat zij allemaal te bieden hebben. De hulpverleners van Korrelatie spreken regelmatig mensen die langdurig werkloos zijn en met hun handen in het haar zitten, of erger, depressief zijn geraakt door hun situatie.

Depressie ligt op de loer

Het is een feit dat oudere werkzoekenden moeilijker aan een baan komen dan jongere mensen. Hardnekkige argu-menten hiervoor zijn onder andere dat zij te duur zouden zijn, niet meer kunnen meekomen en niets willen aannemen van een jongere manager. Gelukkig komt er nu wel meer aandacht voor werkloosheid onder 55-plussers vanuit de overheid, het bedrijfsleven en de media. Er worden ook meer inspanningen verricht om hen aan werk te helpen. Dit is echter in veel gevallen niet genoeg. Ondanks alle pogingen om weer aan het werk te komen lukt het oudere werkzoekenden vaak niet om een baan te krijgen, terwijl ze wél gekwalificeerd zijn. Gevoelens van depressie, angst en stress liggen op de loer. Vooral omdat juist 55-plussers gaan nadenken over de zingeving in hun leven, die voor hun gevoel, als zij werkloos zijn, op losse schroeven komt te staan.

Is dit het dan?

Van werkloos zijn kun je als 55-plusser een flinke knauw krijgen, zeker als er geen enkel uitzicht is op een nieuwe baan en je er toch flink je best voor doet. Terwijl mensen op die leeftijd zélf het gevoel hebben nog in de bloei van hun leven te zijn, worden ze door werkgevers vaak niet zo gezien. Dit heeft tot gevolg dat mensen denken “Is dit het dan?” en “Wat moet ik dán met mijn leven?”.

Deel uw twijfels en onzekerheden

Korrelatie is geen loopbaanadviseur, maar adviseert mensen wél hun gezondheid in de gaten te houden en hun zinnen af en toe te verzetten. Alleen maar met solliciteren en cursussen bezig te zijn is niet goed. Steeds afgewezen worden doet pijn en is niet bevorderlijk voor de psyche. Het is van belang zélf in de gaten te houden dat de onzekerheid en stress niet te hoog oplopen. Zit u in deze situatie, blijf dan op uzelf passen. Wees niet bang om twijfels en onzekerheden met anderen te delen. Dit lucht op en is vast ook voor anderen herkenbaar. Op zijn minst hebben anderen nuttige tips of mensen in hun netwerk die iets voor u kunnen betekenen. Het belang van een goed (sociaal) netwerk is niet te onderschatten, zij kunnen u bijvoorbeeld helpen uw dag nuttig te besteden en uw gedachten aan solliciteren even naar de achtergrond te laten verdwijnen.

Contact met Korrelatie

Bent u of is iemand in uw omgeving werkloos en heeft u behoefte aan (anoniem) contact met een professionele hulpverlener? Bel dan de hulplijn van Korrelatie op nummer 0900-1450 (maan-dag tot en met vrijdag van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). E-mailen of chatten kan ook, via www.korrelatie.nl. De psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleners en websites.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!