Wijkverpleegkundigen van de Posten hebben hart voor de wijk

Wijkverpleegkundigen van de Posten hebben hart voor de wijk

“Ze weten ons te vinden”

Het hart van Brenda van Hardeveld en Liesellotte Post ligt in de wijk. Zij kennen de wijk en de wijk kent hen. Als grootste uitdaging nu en in de toekomst zien zij zonder twijfel dementie. “Langer thuis wonen, dat is wat de overheid wil. Maar de ziekte dementie komt steeds meer voor, met daarbij overbelaste mantelzorgers. Ons doel: iedereen zo lang mogelijk thuis laten wonen, op een veilige manier.”

 

Brenda deed in 2017 de opleiding tot casemanager. Daarvan profiteren wijkbewoners, maar ook de collega-wijkverpleegkundigen: onder haar supervisie werken zij inmiddels ook als casemanager dementie. Liesellotte: “Wat een casemanager doet? In de eerste plaats het vertrouwen winnen van de mensen om wie het gaat. En dan overzicht krijgen en behouden op de algehele situatie. Dat is niet altijd gemakkelijk. Mantelzorgers verzorgen hun dierbare al jarenlang. Dat kan best pittig zijn, wat soms tot overbelasting leidt. Maar zij willen de zorg liever niet uit handen geven. Terwijl wij vaak voorstellen degene met dementie te laten helpen door de thuiszorg van de Posten of enkele dagdelen naar de dagbesteding van de Posten te laten gaan. Daardoor krijgt de mantelzorger wat meer rust en kan zo zijn ondersteunende rol langer waarmaken.”

Bekend gezicht

“We vinden het belangrijk dat wijkbewoners ons weten te vinden. Daarom houden we regelmatig een spreekuur voor wijkbewoners. Zo kennen ze alvast een gezicht van de Posten.” Brenda vertelt: “Doordat de wijkverpleegkundigen van de Posten achter de voordeur komen bij mensen die ‘alleen nog maar’ huishoudelijke hulp nodig hebben kunnen we een mogelijke zorg- of ondersteuningsvraag tijdig signaleren.” Ook voor anderen in de wijk zijn de wijkverpleegkundigen inmiddels aanspreekpunt geworden: wijkcoaches, wijkagenten, Wmo-consulenten, wijkverpleegkundigen van andere zorgaanbieders, verhuurders, praktijkondersteuners ouderenzorg in huisartsenpraktijken. Men signaleert mogelijke problemen vroegtijdig en verwijst naar elkaar.

Schotten vallen weg

Voor 2018 voorzien Brenda en Liesellotte dat de schotten tussen de verschillende zorgdiensten van de Posten steeds meer wegvallen. In het belang van de klant. Brenda: “We gaan meer en meer denken ‘Wat is er nodig, wat past het best?’ en passen ons daarop aan. Pas daarna kijken we hoe we dit gaan regelen binnen onze organisatie en de bekostiging. Niet het systeem, maar de klantvraag is leidend.” Ze is blij dat de muur tussen het wonen en zorgen binnen en buiten de Posten steeds meer wegvalt: “Een warme overdracht bij een verhuizing vanuit de wijk is heel belangrijk. Want een bekend gezicht dat mee gaat naar het nieuwe adres binnen de Posten is prettig voor onze cliënten. Daarnaast kunnen wij het team in de Posten veel nuttige informatie geven over de klant en zijn netwerk.” Brenda: “Maar onze grootste uitdaging is de maatschappij. Ik bedoel daarmee: we moeten ons samen sterk maken voor een dementievriendelijke samenleving.”

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!