Winterpret in Kroatië

Winterpret in Kroatië

Kroatië dat is zon en zee. Maar ook in de winter is het in Kroatië fijn. Zeker tijdens de adventtijd. De hoofdstad Zagreb is dan één immense, maar gemoedelijke kerstmarkt. En tegen dat je daar genoeg van hebt kun je opwarmen in een kuuroord in de heuvels in het noorden. Want winterpret hoeft niet altijd in de sneeuw. Kroatië heeft ook ander wintervertier. Ga je mee?

 

Ik ken Kroatië op mijn duimpje. De kust van Istrië tot Dubrovnik en van Hvar tot Peljesac, de watervallen van Plivice en Krka en de heerlijke wijnen. Maar Kroatië in de winter, dat is nieuw voor mij. Aan zee is het nu guur, dus ik zoek de warmte van de stad. Zagreb is nu één grote kerstmarkt. En daarna ga ik opwarmen in een kuuroord – in het bronwater waar de Romeinen al voor kwamen. Gezelligheid, heerlijk eten en ontspannen weer naar huis. Winterpret kan in Kroatië ook zonder sneeuw.

kroatië

Tunnel als ijsgrot

Winterpret in Zagreb

Het is het eerste advent weekend en in Zagreb is het feest. Laat de kou maar komen. Gisteren is met een groot vuurwerk één van de grootste kerstmarkten van Europa geopend. Groot is voor mij niet altijd beter of mooier, maar in Zagreb betekent ‘groot’ vooral dat de hele binnenstad – elk plein en elk park – vol kraampjes staat, dat overal mensen slenteren, dat geschaatst wordt op een mooie gekleurde banen en dat ik overal geroosterde tamme kastanjes ruik. Zagreb is een gemoedelijke stad. Statig, mooie gebouwen en veel historie. Heerlijk voor een paar dagen slenteren. Lekker eten, leuke musea en helemaal in de gezellige wintertijd. De lage stad en de hoge stad – ze zijn totaal verschillend maar dicht bij elkaar. En in de middeleeuwse hoerenbuurt liggen nu de hipste cafeetjes. Met de Zagreb-card reis ik onbeperkt en kan ik met korting (of zelfs gratis) musea in. Zoals het ‘Museum of Broken Relationships’ of dat van beroemde kunstenaar Mestrovic.

Vijf miljoen lampjes

“Je gunt je kinderen toch een mooie kerstboom?” vraagt de heer Salaj enigszins retorisch. Het is donker en ijskoud als ik in Grabovnica, net buiten Zagreb, zijn kerst-tuin bezoek. “Ik kon mijn kinderen nooit veel bieden, maar wel een tuin met lampjes. Inmiddels hangen er vijf miljoen lampjes in maar liefst 2000 bomen en groeit mijn tuin nog steeds.” Meneer Salaj is trots, al staat hij er nonchalant bij. “Bezoekers komen uit heel Europa en ik heb inmiddels 30 man in dienst. Ik wil groeien naar tien hectare, dan is het klaar.” Er is geen ijsbaan of ander vertier. Alleen een grill-schuur met typische Kroatische gerechten. Heerlijk. De verlichting van de tuin gebruikt per dag zoveel energie als mijn hele huis in twee maanden. Om dat te betalen wordt een kleine entree geheven.

kroatië

Heerlijk Kroatisch eten

Winterpret in bubbelbad

Ten noorden van Zagreb, in de heuvels van Hrvatsko Zagorje, ontdek ik heel ander vertier. In deze landelijke streek kwamen de Romeinen al kuren in thermale bronnen. Sommige bronnen zijn geneeskrachtig. Zoals in Krapinske Toplice en in Varaždinske Toplice. Op andere plaatsen is het bronwater om te ontspannen. Na alle kerstmarkten in Zagreb zijn de thermale bronnen wel heel erg fijn om een dag of twee te relaxen. Ga dan bijvoorbeeld naar Vuglec Breg in Škarićevo-Krapina, eigenlijk geen kuuroord, maar een prachtig landelijk boerderijhotel met je eigen bubbelbad op je eigen terras. De rust is hier fantastisch, veertig km van Zagreb. De kamers bevinden zich in boerenschuurtjes.

Winterpret met Neanderthalers

Ander vertier vind ik onverwacht in een fantastisch museum in de buurt: het museum van de geschiedenis van de mensheid, in Krapina. Waar ooit Neanderthalers in grotten woonden kan ik nu op een moderne manier zien hoe het leven op aarde zich ontwikkelde: via een geologische klok. Het ontstaan van de aarde is daarbij teruggebracht naar 24 uur, en dan blijkt de mens nog maar 20 seconden oud te zijn. Ik besef hier hoe jong de mensheid nog maar is. In de zomer is de regio Hrvatsko Zagorje ook geschikt om te fietsen, en om leuke stadjes en kastelen te bezoeken. Maar nu is het vooral winterpret!

Meer info

Reishonger.nl
Kroatisch Verkeersbureau

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!