Wintertips tegen de winterdip

by TerraByte internet services | 11/01/2024 12:52

1,7 miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Dat gevoel kan in de donkere dagen rond kerst nog eens extra aanwezig zijn. Maar in meer of mindere mate komt het iedereen wel bekend voor: de winterdip. Daarom hebben we senioren om tips gevraagd, voor dat echte warme wintergevoel.

De top 5 factoren die zorgen voor een warm wintergevoel

1. Versiering in en rondom het huis
2. Een kaartje of een
boodschap van anderen
3. Muziek luisteren of maken
4. Lekker eten en drinken
5. Samen met anderen zijn

winterdipVoeg licht toe

In de donkere dagen kan extra licht het verschil maken. Het is goed om als het kan naar buiten te gaan op de lichtste delen van de dag. Daarnaast geeft het altijd extra sfeer om lampjes op te hangen, binnen en buiten. Wat het nog gezelliger maakt is het samen versieren van de hele buurt, de straat of een paar voordeuren op een rij.

Jingle all the way

Muziek is een hele belangrijke sfeermaker, zeker rond de feestdagen. Iedereen kent de klassieke kersthits en in de meeste huizen staat de radio deze dagen aan. Muziek kan ook fijne herinneringen oproepen. Online luisteren naar kerstliedjes? Het Ouderenfonds heeft een eigen speellijst gemaakt. Wie meer van andere muziek geniet kan van 25 tot 31 december de Top 2000 luisteren op NPO Radio 2.
Ga voor de Spotify kerst playlist van het Ouderenfonds naar ouderenfonds.nl/kerstmuziek[1].

Eten en drinken

Lekker eten en drinken hoort bij de winter, maar kan ook helpen om de winterdip te voorkomen. Denk aan winterse stamppot, met veel groente. Maar wat niet iedereen weet is dat ook (warme) chocolademelk het humeur een boost kan geven. Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, perylethylamine en serotonine. Dat is bijna niet uit te spreken, maar het belangrijkste om te onthouden is dat ze een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in de hersenen aangemaakt.

winterdipWarme chocolademelk met geurige specerijen

Ingrediënten
(voor 1 grote kop)
• 10 gram cacaopoeder
• 10 gram suiker
• 250 ml halvolle melk
• 10 gram verse gember
• Snufje cayennepeper
Bereiding
Schil en snijd de gember grof en breng samen met de melk aan de kook. Laat 8 tot 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe de suiker en de cacaopoeder samen met een snufje cayennepeper in een grote mok. Voeg door een zeefje langzaam de met gember gekookte melk toe, zodat de cacao, de suiker en de cayennepeper oplossen. De gember blijft achter in het zeefje. Zijn de cacao, suiker en de cayennepeper goed opgelost en is de chocolademelk op gewenste temperatuur? Dan is het genieten van een lekkere verwarmende drank.
Van: Lekkertafelen.nl[2]

winterdipTikkie Toetje

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert kerstdiners door het hele land voor eenzame ouderen. Doneert u het toetje? Dit jaar zetten we het dessert in als voorbeeld van de gezellige momenten die bij de kerstdiners ontstaan. Wie deze actie wil steunen kan de QR code scannen, om via een Tikkie een bedrag naar keuze te doneren. Elke bijdrage helpt!

 

 

ouderenfonds[3]

 

 

 

 

Endnotes:
  1. ouderenfonds.nl/kerstmuziek: https://ouderenfonds.nl/kerstmuziek/
  2. Lekkertafelen.nl: https://lekkertafelen.nl/
  3. [Image]: https://ouderenfonds.nl/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/wintertips-tegen-de-winterdip/