Winterwandelen in West Betuwe

Winterwandelen in West Betuwe

Je warm aankleden, wandelschoenen aan en op naar de Betuwe. Want ook in de winter is het daar genieten geblazen. De rijen populieren die zwart afsteken tegen de blauwe of grijze winterlucht. De grillige structuren van de takken van fruitbomen in de boomgaarden. De lange schaduwen van bomen op de weilanden. De weidse velden langs de Linge. De uiterwaarden van de Waal. Schepen in de schittering van de zon op het diepgrijze water. Ook in de winter is de Betuwe een belevenis, een festijn voor wandelaars.

Winterwandeltochten

Genieten van de winter-Betuwe kan onder meer tijdens de winterwandeltochten van de Christelijke Wandelsport Vereniging Prinses Marijke. Elk jaar organiseert die op de eerste zaterdag van de maanden december, januari, februari en maart een winterwandeltocht. Start- en eindpunt is het clubhuis aan de Meersteeg in Geldermalsen. Elke zaterdag wandel je door een ander deel van de Betuwe, bijvoorbeeld richting het vestingstadje Buren of de dijken langs de Waal en natuurlijk gaan de wandelingen ook langs de Linge. De tochten zijn uitstekend bewegwijzerd. Je kunt kiezen uit afstanden van 5, 10, 15 en 25 km. en in februari en maart – het is dan langer licht – ook 40 km. Voor veel wandelaars de start van de training voor de Nijmeegse Vierdaagse. Gastvrije vrijwilligers van CWSV Prinses Marijke staan voor je klaar in het clubhuis en onderweg. Bij het clubhuis is beperkte parkeerplaats. Kom je met de trein naar Geldermalsen, dan kun je worden opgehaald aan het station. Over gastvrijheid gesproken.
Meer informatie op www.cwsvprinsesmarijke.nl.

WinterwandelenKlompenpaden

De westelijke Betuwe is zes zogeheten Klompenpaden rijk: het Vurensche Polderpad, het Rhenoijschepad, het Leidschehoevenpad, het Engelen-burgerpad, het Engelroderpad en het Errekomsepad. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland ontdek en beleef je de pracht van de winter-Betuwe. Lekker struinen door weilanden, bossen, genieten van frisse lucht, rust en de streek. Op de start- en rustpunten word je gastvrij onthaald. Sommige zijn echter op zondagen gesloten. De paden zijn bewegwijzerd, maar het is verstandig ook zelf de app, een folder of print bij de hand te hebben.
Meer informatie: www.klompenpaden.nl
Je kunt ook kiezen voor het Lingepad of de NS-wandeling naar Heerlijkheid Mariënwaerdt.
Meer informatie: www.lingestreek.nl/lingeroutes-wandelen

Struinroutes

Langs de Waal tussen Tiel en Gorinchem is een aantal struinroutes uitgezet. Onder meer door de Heesseltsche Uiterwaarden en Landgoed Neerijnen/Kasteel Waardenburg, en langs de langsdammen van de Waal. Afhankelijk van de waterstand zijn ook die mogelijk in de winter te bewandelen.

Dichterbij de Waal kun je nauwelijks komen.

Meer informatie: www.struingids.nl

Je eigen route

Zelf op avontuur kan natuurlijk ook. Er is een uitgebreid netwerk van wandelknooppunten. Aan de hand van deze knooppunten kun je een route naar keuze uitzetten.
Meer informatie: www.wandeleninrivierenland.nl

Overnachten

Wil je blijven overnachten? Er zijn B&B’s te over in West Betuwe. Zoek je een centraal gelegen B&B midden tussen de boomgaarden, vlakbij de Linge en aan een klompenpad, dan zou je eens kunnen kijken of www.dehoenderik-tricht.nl aan je wensen voldoet.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!