Dagje weg? Bescherm je woning tegen inbraak

Dagje weg? Bescherm je woning tegen inbraak

We hebben een aantal warme zomerdagen achter de rug. Veel mensen zoeken dan de verkoeling op buiten de deur, aan het strand en op het terras. Helaas hebben inbrekers dat ook door. Geef inbrekers niet de indruk dat je van huis bent. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft verschillende tips waarmee je jouw woning kunt beschermen tegen woninginbraak.

 

Het aantal woninginbraken was in de eerste 6 maanden van dit jaar 20% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. De politie bevestigt dat inbrekers bezig zijn met een herstart. Een mogelijke verklaring is dat we weer vaker van huis zijn na het opheffen van de coronamaatregelen. Inbrekers slaan toe als ze er zeker van zijn dat er niemand thuis is. Zorg er daarom voor dat jouw woning bewoond lijkt als je de deur uit gaat.

Goede beveiliging is de sleutel

Inbrekers slaan een woning met goede beveiliging, zoals gecertificeerd hang- en sluitwerk en goede verlichting, graag over. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kost het een inbreker simpelweg meer tijd om zo’n woning binnen te komen. Een erkende slotenmaker zorgt ervoor dat jouw woning voldoet aan de eisen van PKVW. Op politiekeurmerk.nl/vakman vind je een betrouwbare slotenmaker bij jou in de buurt. Zoek niet op Google naar een slotenmaker, om te voorkomen dat je opgelicht wordt.

woninginbraakGa je langer weg?

Licht de buren in Als je meerdere dagen van huis weggaat, kun je verschillende maatregelen treffen. Zoals het goed afsluiten van ramen en deuren. Je kunt een tijdschakelaar op je verlichting zetten om je huis een bewoonde indruk te geven. Daarnaast is het verstandig om je buren in te lichten dat je weggaat en te vragen een oogje in het zeil te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld de post uit het zicht halen en je gordijnen open en dicht doen. Ook kun je vragen of ze af en toe de auto op jouw oprit zetten.

Deel geen vakantiefoto’s op sociale media

Sociale media zoals Facebook zijn handig om op de hoogte en in contact te blijven met vrienden en familie. Maar vergeet niet dat inbrekers ook actief zijn op sociale media. Deel daarom nooit dat je een dagje weg of op vakantie gaat. Deel die vakantiefoto’s zodra je weer thuis bent.

De babbeltruc

Sinds kort zijn er oplichters actief die zich voordoen als rookmelder-inspecteur. Het is per 1 juli namelijk verplicht om een rookmelder te hebben. Echter, de politie en brandweer controleren hier voorlopig niet op. Een woningcorporatie kondigt altijd officieel aan als zij langskomen. Komen er toch verdachte mensen aan de deur, laat ze dan niet binnen en bel 112.

 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is een onafhankelijke stichting en werkt aan een veilig en leefbaar Nederland. www.hetccv.nl

 

 

ccv

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!