‘Ik laat me niet kisten’

‘Ik laat me niet kisten’

‘Moeke’ noemen de vrienden van haar kinderen haar ook wel liefkozend. Wie bij Yvonne Zielstra komt aanwaaien, kan mee-eten en is altijd welkom voor een spelletje Triviant. Yvonne is gek op spontaniteit en gezelligheid en geniet met volle teugen van haar gezin. Misschien juist wel omdat ze weet hoe snel het afgelopen kan zijn.

 

In 2014 zijn haar zoons achttien en twintig. Veel te jong om hun moeder te verliezen, maar dat is op dat moment Yvonnes grootste angst. Ze krijgt darmkanker en zes weken na de diagnose wordt ze al geopereerd. “Ik was er wel mee bezig ja, dat ik misschien zou overlijden. Met hun vader hebben mijn zoons geen contact meer; waar zouden ze naartoe moeten als ik er niet meer zou zijn? Tegelijkertijd kreeg ik een boost die ik nooit eerder had gevoeld. Ik moest dit overleven, daar was ik vooral mee bezig. Dat ik een stoma zou krijgen was bijzaak.”

ColoplastGeen schaamte

Als Yvonne eindelijk van alle ziekenhuisbezoeken af is, stort haar wereld opnieuw in. Ze heeft longkanker. Ook daar komt ze – dankzij heftige bestralingen – bovenop. “Dan kan het leven weer beginnen”, vertelt Yvonne over de periode daarna. “Ik laat me niet kisten en ga vrolijk door met het mooie leven.
Ja, ik heb een stoma, maar daar heb ik me nog nooit voor geschaamd, zelfs in het zwembad niet. Uitjes vind ik soms lastig. Ik heb weleens een ongelukje gehad in een restaurant, dan voel je je zó ongelukkig. Maar het helpt om er open over te zijn, anders maak je het jezelf alleen maar moeilijk.”

Comfort en zekerheid

Ook helpt het dat ze een product heeft gevonden dat goed bij haar past, geeft ze aan. “Ik heb van alles geprobeerd, maar de bolling bij mijn stoma zorgt ervoor dat bijna geen enkel product goed blijft zitten. Voor mij is SenSura Mio Convex Flip van Coloplast een zegen. Dat zorgt voor veel comfort en zekerheid. Maar bij een etentje zorg ik er wel altijd voor dat ik een tafel in de buurt van het toilet uitkies.”

Gek op spelletjes

De dingen waar Yvonne al vóór haar stoma het meeste van genoot, kan ze gelukkig nog steeds met veel plezier doen. “Van met de hond wandelen, spelletjes spelen met de kinderen en soms lekker de kroeg in word ik het allergelukkigst. Dat is me níet ontnomen, dus daar geniet ik alleen nog maar meer van.” De levenslust stroomt door haar aderen. Maar ze blijft zich bewust van de eindigheid van het leven. “Mijn vader overleed op 58-jarige leeftijd en zijn broer toen hij 53 was. Ik ben nu 55 jaar en ik merk dat ik opgelucht ben dat ik bijna de 56 mag aantikken.”

 

Ook mét een stoma kun je genieten van het leven. Vraag het gratis boekje “Leven met een stoma” aan en ontdek meer verhalen van stomadragers, tips en adviezen. Het boekje is aan te vragen via: coloplast.to/boekje.

 

 

 

 

Tags sociaal, stoma

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!