Zaterdag 30 juni 2018 Veteranendag in Den Haag

Zaterdag 30 juni 2018 Veteranendag in Den Haag

De Nederlandse Veteranendag is het jaarlijkse nationale evenement in Den Haag waarmee Nederland zijn ruim 111.000 militaire veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.

 

Het is een evenement voor iedereen. Kom kijken naar het nationale defilé van duizenden veteranen. Bezoek het Malieveld met informatieve veteranenstands, militair materieel, doe-dingen voor de kinderen, een hapje en een drankje en natuurlijk muziek. Zoals het spetterende concert van de Marinierskapel en zanger Rene van Kooten.

VeteranendagRidderzaal en Binnenhof: plechtig eerbetoon

De Nederlandse Veteranendag start in de Ridderzaal. Daar spreekt de minister-president honderden veteranen toe. Dit in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander, de Ridders Militaire Willems-Orde, parlementsleden, schooljeugd en andere vertegenwoordigers vanuit de samenleving. Vanuit het Plaza theater op het Malieveld kan Iedereen kan meekijken naar de opening.

 

Na de ceremonie in de Ridderzaal wordt op het Binnenhof de Herinneringsmedaille voor Internationale missies uitgereikt.. Een beperkt aantal mensen kan bij deze bijzondere ceremonie zijn, maar alleen na opgave vooraf. Dat kan via info@veteranendag.nl.

Nationaal defilé: uniek gezicht

Kort na 13.00 uur defileren vierduizend veteranen onder begeleiding van muziekkorpsen voor Z.M. Koning Willem-Alexander. Nergens in Nederland is zo’n combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen. Het defilé start met een fly-past van historische toestellen en moderne vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Iedereen kan meekijken, gewoon langs de route of via de app.

Malieveld: informatie en actie

De hele dag is het Malieveld ‘open’ en vrij toegankelijk voor iedereen. Om wat te eten, te drinken, te kijken naar militair materieel of de veteranenstands. In het Plaza theater is veteranenkunst te zien, zijn veteranen-auteurs met hun boeken aanwezig en vinden kleinschalige optredens plaats.
Liever actie? Stap dan in de F16-simulator en stuur de kinderen de klimtoren in.

Nederlandse veteranen: wie zijn dat?

Veteranen zijn oud- en actief dienende militairen die ingezet waren onder oorlogsomstandigheden of om de internationale rechtsorde te handhaven of te bevorderen. Het zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies, van de Tweede Wereldoorlog toen, tot in Mali of Afgha-nistan nu. Momenteel zijn er 111.700 veteranen.

 

Veteranen WO 2: 2.500
Veteranen Korea: 600
Veteranen voormalig Nederlands-Indië: 13.100
Veteranen Nieuw-Guinea: 10.900
Veteranen Vredesmissies: 84.600

Veteranen zijn te herkennen aan een speciaal veteraneninsigne.

VeteranenstadDe witte anjer: teken van waardering

De witte anjer – van oorsprong (1940) een teken van verzet tegen de Duitsers – is nu het symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen. De anjers worden gedragen op de Nederlandse Veteranendag in Den Haag en bij veteranenactiviteiten in het land. Iedereen kan een witte anjer dragen en zo waardering tonen voor veteranen.
Witte anjers zijn te bestellen via:
info@veteranendag.nl

Meer info

Het programma en persoonlijke verhalen van veteranen op www.veteranendag.nl

Kijk ook op FB: www.facebook.com/Veteranendag

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!