Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen

Het Zeehondencentrum in Pieterburen is het grootste opvangcentrum voor zeehonden in Nederland. Sinds een kleine 50 jaar worden er zeehonden opgevangen die gewond, ziek of verweesd zijn. Iedere zeehond in nood wordt geholpen en vrijgelaten wanneer deze hersteld is.

 

In 1971 werd Zeehondencrèche Lenie ’t Hart opgericht in Pieterburen. In de daaropvolgende decennia zijn alle activiteiten rondom de zeehondenopvang zo ontwikkeld, dat de opvang sinds 1 juli 2016 door het leven gaat als Zeehondencentrum Pieterburen. Het centrum vertelt het verhaal van SEALS, SEA, SCIENCE. Dat betekent dat er, naast zeehonden, een grote rol is weggelegd voor zowel het leefgebied van de zeehond, de Waddenzee, als voor het doen en faciliteren van wetenschappelijk onderzoek. Behalve zeehondenziekenhuis, zoals de opvang ook wel genoemd wordt, is het Zeehondencentrum een belangrijke locatie voor wetenschappelijk onderzoek, het opleiden van (internationale) studenten en natuurlijk voor het van dichtbij meemaken van de zeehonden. Het hele jaar door zijn al deze facetten van SEALS, SEA, SCIENCE in het Zeehondencentrum te zien en te beleven.

SEALS

Tijdens een bezoek aan het Zee-hondencentrum zijn de zeehonden in alle fasen van de opvang te zien. De opvang begint in de intake-kamer. Hier worden gestrande zeehonden lichamelijk onderzocht, bloed wordt afgenomen, de temperatuur opgenomen, gewicht en lengte worden vastgesteld en verwondingen zo nodig behandeld. Daarna krijgt iedere zeehond een behandelplan. In de eerste fase, de Intensive Care, zijn de dieren nog erg zwak en worden daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Ze verblijven in een verwarmde, rustige, afgesloten ruimte, alleen of met een maatje. In de tweede fase is het doel de zeehonden zelfstandig te leren eten. In de derde en laatste fase hoeven de dieren alleen nog maar op kracht te komen. Als de zeehonden gezond genoeg bevonden worden door de dierenartsen, worden ze vrijgelaten: het belangrijkste moment in de opvang. Deze bijzondere gebeurtenis kan bijgewoond worden. Jaarlijks worden er meerdere vrijlaattochten georganiseerd.

SEA

De Waddenzee is het natuurlijke leefgebied van de zeehond. In juni 2009 is het gebied uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, een hele bijzondere status die niet zomaar verkregen kan worden. Het stelsel van geulen, platen en vertakkingen maken de Waddenzee uniek. De stromingen van het zeewater, de getijden, de wind en andere natuurkrachten zorgen ervoor dat het uiterlijk van het waddengebied constant verandert. Het Zeehondencentrum is slechts 3 km verwijderd van de Waddenzee, waardoor het centrum unieke Waddentochten aan kan bieden. Zo kan er onder andere regelmatig deelgenomen worden aan een Waddenexcursie met zandbankwandeling. Tijdens deze tocht kunnen deelnemers het waddengebied en haar bewoners van dichtbij bekijken. Momenteel wordt er in het buitengebied van het centrum hard gewerkt aan de Waddenspeelplaats. De Waddenspeelplaats wordt een grote beleefspeeltuin waarin men een stukje Waddenzee in het klein kan meemaken. Zo worden eb en vloed nagebootst en kunnen bezoekers zelfs wadlopen. Naar verwachting is dit bijzondere gebied begin 2018 klaar.

SCIENCE

Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk en onmisbaar onderdeel van het werk in het Zeehondencentrum. Door wetenschap kan de, nu al hoogwaardige, zorg en opvang van de dieren nog verder verbeterd worden en ontdekken we steeds meer over hun gedrag en leefomgeving. Iedere wetenschapper belicht een ander onderdeel. Onderzoekers en vrijwilligers verblijven op de campus en wonen dus in Pieterburen, iets wat veel mensen niet weten. Alle resultaten worden gedeeld met collega’s elders in de wereld, zodat iedereen ervan kan profiteren.

 

De missie van het Zeehondencentrum is “Healthy sea, happy seal.” Oftewel: een gezonde zeehond is een graadmeter voor een gezonde zee. Als het goed gaat met de zeehond, gaat het goed met de zee, en met ons als mensen. In Pieterburen kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe een enthousiast team van medewerkers en vrijwilligers deze missie iedere dag opnieuw waarmaakt.

Kom langs in Zeehondencentrum Pieterburen!

In het vernieuwde bezoekerscentrum worden dagelijks allerlei activiteiten georganiseerd die de bezoeker dichterbij de wereld van de zeehond brengen, zoals rondleidingen achter de schermen en zijn films te bekijken in de cinema. Zeehondencentrum Pieterburen is van 1 november 2017 tot en met 31 maart 2018 geopend op woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur (van april tot november dagelijks geopend).

Entreetarieven:

Volwassenen € 7,50
(bij online aankoop € 1 korting)
Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 5
Kinderen tot 4 jaar gratis

Meer informatie en contact

www.zeehondencentrum.nl
Zeehondencentrum Pieterburen
Hoofdstraat 94a
9968 AG Pieterburen
Tel.: +31 (0) 595-526 526
E-mail: info@zeehondencentrum.nl

 

 

 

zeehondencentrum pieterburen

 

 

 

 

Tags milieu, natuur

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!