Zelfstandig thuis wonen dankzij een ergotherapeut

Zelfstandig thuis wonen dankzij een ergotherapeut

Mevrouw Stikkel (76) werkte vroeger, als alleenstaande moeder van twee zoons, fulltime als tandartsassistente. Toen ze met pensioen ging, nam ze de zorg van haar zieke moeder op zich. Al snel kreeg ze ‘het ene na het andere euvel’ te verduren. Een ergotherapeut helpt mevrouw Stikkel om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

 

Een herseninfarct, een gebroken heup, twee ingezakte ruggenwervels door osteoporose. Wanneer dit allemaal gebeurde, weet mevrouw Stikkel niet precies. “Ik ben een beetje slecht in onthouden,” verontschuldigt ze zich. Maar het leidde ertoe dat ze veel simpele handelingen niet meer zelf kan doen. Het bed opmaken, bijvoorbeeld. Dat doet de huishoudelijke hulp eens per week voor haar. En de buren helpen haar met het bijhouden van de tuin.

 

De rugpijn is soms ondraaglijk. Toch wil mevrouw Stikkel niet klagen. “Ik voel me best wel super,” zegt ze. Al veertig jaar woont ze in hetzelfde huis in Alkmaar en dat wil ze het liefst zo houden. Ze is onder behandeling bij een fysiotherapeut en de huisarts belt haar iedere week. Omdat ze van niemand afhankelijk wil zijn, verwees de thuiszorg haar door naar een ergotherapeut, die samen met mevrouw Stikkel kan bepalen wat zij nodig heeft om het in haar eentje te redden.

ergotherapeutBang om te vallen

Susan van Kampen, werkzaam bij Ergotherapiepraktijk Doen in Alkmaar: “Al snel werd duidelijk dat mevrouw Stikkel twee zorgvragen had. Ze was bang om te vallen en wilde het huis veiliger maken.” Susan is gespecialiseerd in valpreventie en inventariseerde samen met mevrouw Stikkel welke plekken een probleem vormen als zij zich met haar rollator door de woning beweegt.

 

Ze adviseerde onder andere om de drempels bij de voor- en achterdeur te nivelleren, zodat mevrouw Stikkel de rollator er niet overheen zou hoeven tillen. “Zeker na het boodschappen doen, en bij vermoeidheid, wordt dit te zwaar. Mevrouw Stikkel kan haar energie beter aan andere handelingen besteden,” vertelt Susan.

Bezig blijven en hersenen trainen

Met deze hulp lukt het mevrouw Stikkel om zelfstandig thuis te blijven wonen. Er zijn ook ‘handigheidjes’ die ze zelf verzint. Als ze ’s ochtends na het douchen te veel pijn heeft om haar voeten af te drogen, dan richt ze gewoon de föhn erop. En haar rug masseert ze met een zelfgemaakt ‘apparaat’: een panty met daarin een tennisbal. “Mevrouw Stikkel wil van niemand afhankelijk zijn,” zegt Susan. “Hierdoor is zij gemotiveerd om handelingen zelfstandig te blijven uitvoeren. Ik moedig haar aan en kijk tegelijkertijd of het op een veilige manier gebeurt. Zo behoudt ze haar zelfstandigheid zonder dat ze het idee heeft dat iemand ‘op haar vingers’ kijkt.”

 

Wilt u advies van een ergotherapeut? Kijk op ergotherapie.nl om een ergotherapeut bij u in de buurt te vinden.

 

 

ergotherapie

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!