Zestig jaar ‘Dag van de Verpleging’

by TerraByte internet services | 01/05/2024 19:01

Door Mia Vrijens en Hugo Schalkwijk

 

Elk jaar vieren wij op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, grondlegster van de moderne verpleegkunde, de Dag van de Verpleging. Op die dag staan de schijnwerpers extra op verpleegkundigen. Dit jaar wordt deze bijzondere dag voor de zestigste maal gevierd in Nederland. Maar wat voor een dag is het nou eigenlijk? En waarom wordt deze georganiseerd?

De start

In 1963, een jaar eerder dan in Nederland, roept de International Council of Nurses 12 mei uit tot International Nurses’ Day. In Nederland nemen verpleegkundige organisaties hier een jaar later voorbeeld aan. Nederland was daarmee een van de eerste West-Europese landen die de Dag van de Verpleging invoerde. Het doel: het verbeteren van het imago van de verpleegkunde, om werkenden langer te behouden en de aantrekkingskracht voor nieuwe mensen te vergroten. De Dag van de Verpleging moest niet enkel de verpleegkundige in het zonnetje zetten, maar een stimulans zijn voor kritische reflectie op het vak zelf.

dag van de verplegingActiedag

Sinds de jaren ’70 veranderde het karakter van 12 mei steeds meer in dat van een actiedag. Het landelijke moment werd aangegrepen om uitdagingen binnen uitvoering van het beroep verpleegkundige bespreekbaar te maken. In 1982 stelde belangenvereniging Het Beterschap een zogenaamd Zwartboek van de verpleging samen. Dit boek stond vol klachten van verpleegkundigen en verzorgenden over de hoge werkdruk in de zorg. Het Zwartboek werd, gelijktijdig met een petitie met 45.000 handtekeningen,
aangeboden aan de Tweede Kamer.

Promotie

Verschillende media, zoals damestijdschriften Libelle en Margriet, wijdden jaarlijks aandacht aan de Dag van de Verpleging. Om verder aandacht te vragen voor het beroep, en specifiek voor de Dag van de Verpleging, werd een eigen (Nederlandse) vlag ontworpen. Daarnaast werd al na een paar jaar promotiemateriaal verkocht. Van lepeltjes met de verschillende insignes en posters (raambiljetten), tot suikerzakjes en luciferboekjes. Ook het bekende schellekoord, een borduurpatroon met de verschillende verpleegkundigen door de tijd heen, had gretig aftrek onder de (oud-)verpleegkundigen. Hiermee doodden ze de stille uurtjes van de nachtdienst. In 2015 introduceerde het FNI samen met V&VN een nieuwe vlag voor de Dag van de Verpleging. Deze wordt door veel instellingen op de dag zelf gehesen om aandacht te vragen voor het beroepsveld en de collega’s in het zonnetje te zetten.

Naamgeving

Wie goed oplet, is het al opgevallen dat de internationale naam (dag voor de verpleegkundige) niet overeenkomt met de in Nederland gebruikelijke naam (dag voor de verpleging). Sterker nog: door de jaren heen gebruiken steeds meer instellingen de term ‘Dag voor de Zorg’, om de dag open te stellen voor alle zorgverleners. Veel verpleegkundigen hebben hierop kritiek, immers, het zou de aandacht teveel afleiden van de beroepsgroep die Florence Nightingale vertegenwoordigd: de verpleegkundigen. Hoe het ook zij, de Dag van de Verpleging staat na 60 jaar nog steeds als een huis en we wensen alle deelnemers een feestelijke dag toe!

Meer lezen

www.fni.nl/dag-van-de-verpleging[1]

 

Endnotes:
  1. www.fni.nl/dag-van-de-verpleging: https://www.fni.nl/dag-van-de-verpleging

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/zestig-jaar-dag-van-de-verpleging/