

Zet inbrekers in het zicht
De tijd vliegt. De zomer lijkt nog maar net begonnen of de donkere dagen staan weer voor de deur. De cijfers laten zien dat het aantal woninginbraken dan weer stijgt ten opzichte van de zomermaanden. De wintermaanden bieden inbrekers nu eenmaal meer gelegenheid om ongezien toe te slaan. Verlichting aan, binnen en buiten, en uw woning niet verstopt achter tuingroen maakt uw huis minder aantrekkelijk voor inbrekers.
Het aantal woninginbraken stijgt in Nederland steevast tijdens de donkere dagen. De inbraakcijfers laten ook een verschuiving zien van het tijdstip waarop inbrekers te werk gaan. In de wintermaanden zijn inbrekers actiever in de namiddag en (vroege) avonduren, terwijl zij ‘s zomers een voorkeur aan de middag geven. Inbrekers letten vooral op de afwezigheid van de bewoners. “Bij het invallen van de duisternis wordt dat voor hen makkelijk waarneembaar. Ze kiezen de woningen uit waar geen licht brandt”, stelt Lilian Tieman, die als adviseur Veilig Wonen werkzaam is bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Tijdschakelaars
Sommige oplossingen zijn eenvoudig. “Gebruik goede sloten (SKG gecertificeerd) en zorg dat het lijkt of er iemand in huis aanwezig is.” Tieman raadt bewoners aan om tijdschakelaars te gebruiken om de binnenverlichting bijtijds in te schakelen. En om de verlichting op wisselende plekken aan en uit te laten gaan. “Denk bijvoorbeeld ook aan de bovenverdieping.”
Zichtbaarheid
De aandacht voor verlichting zou zich volgens haar niet alleen tot de binnenkant van de woning moeten beperken. “Een inbreker staat niet graag in het zicht. U maakt uw huis veiliger door goede buitenlampen met een stevig armatuur bij de voor- en achterdeur te plaatsen. Ideaal zijn lampen die vanzelf aangaan als het donker wordt, want niet iedereen denkt eraan om iedere dag de buitenverlichting bij de voordeur zelf aan te doen. Heeft u bij de achterdeur geen stroomaan-
sluiting, denk dan aan de mogelijkheid van verlichting op zonne-energie met schemerschakelaar.”
Tieman vervolgt haar advies: “Plaats of bevestig lampen niet achter bomen en struiken en vervang kapotte lampen direct. En vergeet ook niet om de gemeente te attenderen wanneer een boom bijvoorbeeld al het licht van een lantarenpaal wegneemt. Het is belangrijk dat eventuele inbrekers vanaf de straat te zien zijn. Passanten kunnen bij goede verlichting verdachte situaties beter waarnemen en betere signalementen van verdachte
personen doorgeven via het alarmnummer 112.”
Meer tips
Wacht niet af, maar ga voorbereid het najaar in. Meer tips over hoe u het inbrekers zo moeilijk mogelijk maakt vindt u op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl.