Zet inbrekers in het zicht

by TerraByte internet services | 30/10/2023 09:03

“Inbrekers grijpen de donkere herfst- en wintermaanden aan om hun slag te slaan”

Hiervoor waarschuwt Marcelino Levering, adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hij legt uit dat in het donker inbrekers minder zichtbaar zijn en zij dan veel gemakkelijker hun gang kunnen gaan. Daarom is het belangrijk om juist in deze periode mensen bewust te maken van wat zij zélf kunnen doen om een woninginbraak te voorkomen. “Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het de inbreker zo moeilijk mogelijk te maken”, aldus Levering.

inbrekers

Marcelino Levering is adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) beheert. Het PKVW is een bewezen effectief instrument tegen woninginbraak.

Investeer in goede sloten

Het is essentieel om te investeren in degelijke sloten voor je huis. “Met goed hang- en sluitwerk verdedig je je woning tegen inbrekers”, licht Levering toe. “Kies voor inbraakwerende sloten die goedgekeurd zijn door het PKVW. Zorg ook voor voldoende buitenverlichting rondom je huis, vooral bij de ingangen. Een PKVW-erkend bedrijf adviseert jou hier vakkundig over. Je vindt een PKVW-adviseur bij jou in de buurt op www.politiekeurmerk.nl/vakman[1].”

Installeer een alarmsysteem

Naast goed hang- en sluitwerk kun je een alarmsysteem installeren om inbrekers af te schrikken. Het geluid van een alarmsirene zorgt er vaak voor dat ze snel vluchten. Plaats ook duidelijk zichtbare stickers om te laten zien dat je huis beveiligd is. Als je woning voldoet aan de eisen van het PKVW ontvang je ook een sticker die je kunt opplakken.

Licht aan en deur op slot

Levering heeft nog meer tips. “Een inbreker staat niet graag in het zicht. Daarom speelt verlichting bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen een belangrijke rol. Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet. Gebruik een tijdschakelaar en plaats buitenlampen bij de voor- en achterdeur. Zorg ervoor dat er geen donkere hoeken zijn, waarin een inbreker zich kan verstoppen. Ook is het belangrijk dat als je je woning verlaat, de deur echt op slot doet. Dus niet alleen de deur dichttrekken, maar draai de sleutel ook om in het slot. Dit zijn belangrijke tips uit onze wintercampagne het Donkere Dagen Offensief. Met deze campagne hebben het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), wijkagenten, gemeentes en vele partijen hun krachten gebundeld om juist in de wintermaanden het aantal woninginbraken te verlagen.”

inbrekersInformeer je buren

Naast deze tips is het belangrijk de buren te informeren als je er langere tijd niet bent. Bijvoorbeeld als je gaat wintersporten. Vraag of ze de post voor je willen weghalen en jouw woning er bewoonbaar uit willen laten zien. Denk aan het parkeren van een auto op de oprit om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Vraag je buren ook of ze bij een verdachte situatie direct 112 willen bellen. Bijvoorbeeld bij glasgerinkel/gestommel in huis, terwijl jij er niet bent. Of bij het zien van onbekende personen in de tuin. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Bel 112, daar vang je boeven mee!

Wees voorzichtig met sociale media

Wees voorzichtig met wat je online deelt en wacht met het plaatsen van berichten over je vakantie, totdat je weer thuis bent. Het delen op sociale media van je vakantieplannen of het feit dat je niet thuis bent, kan onbedoeld indringers informeren over je afwezigheid. Het is beter om dit soort informatie privé te delen, dus alleen met vertrouwde vrienden en familie.

 

 

Politie keurmerk veilig wonen[2]

 

 

 

Endnotes:
  1. www.politiekeurmerk.nl/vakman: https://hetccv.nl/certificaat-schema/politiekeurmerk-veilig-wonen/
  2. [Image]: http://www.politiekeurmerk.nl

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/zet-inbrekers-in-het-zicht/