Slim de natuur in

Slim de natuur in

Een wandeling door het park, een speurtocht met kleinkinderen in het bos, groenten verbouwen in je moestuin: het contact met de natuur doet ons goed. Het maakt ons gelukkiger, en het vermindert onze stress. Het is goed voor onze gezondheid, voor onze creativiteit en voor ons humeur.
Maar een verblijf in bos of park – of zelfs in je eigen achtertuin – kan je ook ziek maken. In dit artikel lees je wat de ziekte van Lyme inhoudt, en hoe je jezelf tegen deze ziekte kunt beschermen.

Oorzaak

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de borreliabacterie. Die bacterie wordt door teken overgedragen op mens en dier. Teken zijn kleine spinachtige parasieten die in de bossen, struiken, heide, tuinen en hoog gras leven. De teek bijt zich vast in de huid om bloed te zuigen en kan zo de ziekmakende bacterie overdragen. Ongeveer 25% van de teken in Nederland is besmet met de borreliabacterie. Het aantal teken neemt elk jaar toe, doordat het warmer wordt.

ziekte van lymeDe symptomen

De ziekte van Lyme is een multisysteem-infectieziekte. Die kan een brede reeks van klachten geven en verschillende lichaamsfuncties en organen aantasten. De klachten zijn bij iedereen verschillend en kunnen zelfs jaren na de beet tot uiting komen. Wanneer de ziekte niet, onvoldoende of te laat behandeld wordt, kan dit leiden tot chronische ziekte en ernstige invaliditeit.

 

Veelvoorkomende klachten zijn: griep-achtige verschijnselen, ernstige vermoeidheid, hevige pijnen in spieren en rond gewrichten, in rug en nek, hoofd- en zenuwpijnen, nekstijfheid, tintelingen met een verdoofd gevoel in het gezicht en/of ledenmaten, niet goed kunnen denken, onthouden en concentreren, krachtsverlies, slecht kunnen lopen, verlammingsverschijnselen, evenwichtsstoornissen, gezichts-, en gehoorstoornissen, hartproblemen en huid-aandoeningen.

Diagnose

Een rode, roze of blauwe vlek of kring na de beet van een teek betekent: je bent zeker besmet, dus niet eerst gaan testen maar onmiddellijk beginnen met antibiotica. De huiduitslag kan ook op andere plaatsen dan de tekenbeet verschijnen en atypisch van vorm zijn. De vlek of kring ontstaat echter maar in 50% van de gevallen. Ook herinnert slechts de helft van de lymepatiënten zich een tekenbeet. Bloedonderzoek op lyme blijkt onbetrouwbaar. Zo kunnen mensen jarenlang rondlopen bij diverse specialisten zonder de juiste diagnose. De ziekte is dan inmiddels chronisch en moeilijk te behandelen.

Tekenbeet-co-infecties

Naast de ziekte van Lyme kunnen nog andere ziekten door teken overgedragen worden. Deze ziekten kunnen veroorzaakt worden door een bacterie, virus of parasiet. De meest voorkomende zijn Bartonella (kattenkrabziekte), Babesia en Ehrlichia.

Preventie; voorkomen is beter dan genezen

Tips
• Draag kleding die zo veel mogelijk van je lichaam bedekt, bijv. lange mouwen, broekspijpen in je sokken enz.
• Blijf op de wandelpaden, vermijd hoog gras en struiken.
• Neem een goede en veilige tekenverwijderaar mee.
• Gebruik eventueel tekenwerende middelen, zoals Deet of citronellageur.
• Controleer jezelf en een ander na een verblijf in de natuur (dus ook in de tuin!) op teken, liefst met vergrootglas.
• De teek zit graag op warme, vochtige plekken (oksels, liezen, huidplooien, hoofd).
• Nimfen zijn het vaakst besmet; ze zijn zo klein als een speldenknop en worden heel makkelijk over het hoofd gezien.
• Controleer je kleding en je hele lichaam.
• Controleer ook je huisdieren en hun kleedjes.

ziekte van lymeWat moet je doen bij mogelijke lymeziekte?

• Bezoek een arts.
• Wanneer je een tekenbeet kunt herinneren, noteer de datum en plaats van de beet.
• Wees alert op symptomen.
• Heb je een rode vlek of kring, maak hier dan duidelijke foto’s van en vraag om antibiotica.
• Bestudeer de informatie die er over lymeziekte te vinden is goed.

Tekenkaart

Je kunt de teken weghalen met een tekenkaart. Als de teek verwijderd is dan moet je het wondje ontsmetten met alcohol. Als de teek in je huid zit dan moet je de teek niet vooraf verdoven of irriteren, want dan kan hij zijn maaginhoud, die onder andere bacteriën bevat, in je lichaam spuiten.

Lymevereniging

Mocht je toch door een teek worden gebeten en daarna de diagnose ‘lyme’ krijgen, dan is goede, actuele informatie heel belangrijk. De Lymevereniging geeft deze informatie en kan een steunpunt zijn in de strijd tegen de ziekte. De Lymevereniging heeft als doel om op te komen voor de belangen van mensen met de ziekte van Lyme en vooral voor mensen met chronische lyme. Wij strijden voor betere diagnose, behandeling en zorg, en voor meer onderzoek.

 

‘Samen’ maken we de vereniging. Een grote patiëntenvereniging kan veel invloed hebben op de medische wereld en op de politiek.

 

Je kunt ons steunen door lid te worden. De kosten zijn € 26 per kalenderjaar; als je in de loop van het jaar lid wordt, dan betaal je voor de rest van dat jaar een gereduceerd tarief. Je ontvangt een welkomstpakket met informatiemateriaal zodat je meteen op de hoogte bent van de organisatie en activiteiten van de vereniging. Je kunt je als lid aanmelden op www.lymevereniging.nl.

 

Lezingen: Op verzoek geeft de Lyme-vereniging lezingen over teken en de ziekte van Lyme.
Contact: voorlichting@lymevereniging.nl

Donateur

Als je geen lid wilt worden maar toch de Lymevereniging wilt steunen, kun je ook geld doneren. Op deze manier steun je de zaken die voor lymepatiënten heel belangrijk zijn. Dit kan via onze website www.lymevereniging.nl via ideal, of door een bedrag over te maken naar onze rekening. De Lymevereniging heeft een ANBI-status, daardoor is je gift fiscaal aftrekbaar. Je kunt eenmalig een bedrag doneren of een vaste donateur worden voor € 26 (of meer als je wilt) per kalenderjaar.

 

 

lymeziekte

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!