Vergeet  je zonnebril niet!

Vergeet je zonnebril niet!

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders wel eens vergeet een zonnebril mee te nemen op een zonnige dag. Dat is niet zo onschuldig als het lijkt. Zonder goede bescherming kan Uv-straling permanente schade aan de ogen veroorzaken. Reden voor het Oogfonds om de campagne ‘Vergeet je zonnebril niet’ te starten.

seniorenwijzer_voorjaar_2015_afbeelding_9Nederlanders blijken niet alleen vergeetachtig te zijn als het op hun zonnebril aankomt; sommigen zijn regelrecht onverstandig. Eén op de twaalf vrouwen draagt helemaal nooit een zonnebril en bij mannen is dat zelfs één op zes. Hierdoor zetten zij, waarschijnlijk zonder het zelf te weten, hun zicht op het spel… Uv-straling zie en voel je niet, maar ongemerkt veroorzaakt het onherstelbare schade aan de ogen.

Verhoogd risico op oogziektes

Blootstelling aan overmatige Uv-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Net als bij huidkanker, treedt het effect op na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een goede zonnebril met 100% UV-bescherming is dan ook onmisbaar.

Onwetendheid

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Bijna iedereen weet dat je huidproblemen kunt krijgen als je je onbeschermd aan de zon blootstelt, maar dat dat ook geldt voor de ogen is bij de meesten simpelweg niet bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede zonnebril is.”

Tips voor een goede zonnebril

Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:
– De zonnebril geeft 100% UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100% UV filter).
– Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
– Lichtabsorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.

Gratis folders over oogziektes

Een overdosis Uv-straling verhoogt het
risico op staar (cataract) en maculadegeneratie (MD). Wilt u meer informatie ontvangen over het ontstaan, de behandeling en de preventie van deze veel voorkomende oogaandoeningen? Gebruik onderstaande bon voor het
kosteloos aanvragen van de folder(s).

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!