Zo’n brand gun je je ergste vijand niet

Zo’n brand gun je je ergste vijand niet

“In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas, toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen, maar me realiseerde dat mijn kleren ook weg waren.”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte.

 

Eind vorig jaar startten de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland de campagne ‘Rookmelders redden levens’ om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. “Belangrijk,” zegt Chantal “want al wist ik met mijn gezin nog net veilig te vluchten, de impact is tot vandaag aan toe voelbaar.”

 

Chantal en haar gezin werden twee jaar geleden in een keer uit hun normale leven weggerukt toen de oplader van de elektrische scooter in brand vloog en de brand oversloeg naar hun huis. “Mijn man werd wakker van een harde knal en toen hij op de vide ging kijken zag hij dat er beneden brand was en riep ‘Brand! Eruit!’ Eenmaal buiten in de achtertuin zagen Chantal, haar man en hun dochtertje van drie de vlammen al boven het dak uit komen. Hun leven werd al snel heel complex. Ze stonden letterlijk op straat en zijn in de afgelopen twee jaar maar liefst acht keer verhuisd.”

rookmeldersRookmelders redden levens

Dat een brand zich razendsnel ontwikkelt, kan Joost Ebus, onderzoeker-adviseur bij de Brandweeracademie en lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken, bevestigen: “Ik zie het dagelijks in mijn werk als brand-onderzoeker. Dat de giftige rook bij brand dodelijk is, weten we al langer. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen vier minuten ontstaan. Dit mede door het meubilair in de meeste woningen. Zelfs bij een klein brandje in een bank kan giftige rook binnen twee minuten ook andere ruimtes binnendringen en zelfs andere woningen. Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is dus letterlijk van levensbelang, want die paar minuten zijn niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen.”

2022 Wettelijke verplichting

Afgelopen april kon Chantal met haar gezin na twee jaar in hun herbouwde huis trekken: “We hebben in het nieuwe huis twee extra trappen laten maken als vluchtroutes en we hebben gekoppelde rookmelders opgehangen. Zo’n brand gun je je ergste vijand niet.” Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Joost Ebus: “Wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar voor de veiligheid van je gezin. Hang ze op de juiste plek, onderhoud ze goed en gebruik batterijen die 10 jaar meegaan.”

 

Overigens: Ebus adviseert, niet alleen in de gangen, maar ook in elke slaapkamer een rookmelder te plaatsen: “We zien in het onderzoek van de Brandweeracademie hoe onvoorspelbaar de giftige rook zich door je huis kan verspreiden. Het komt vanuit de brandruimte via de stopcontacten en kabelgoten andere kamers binnen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten.”

 

De campagne ‘Rookmelders redden levens’ is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken. Dit artikel is gebaseerd op het persbericht dat is uitgebracht bij de start van de campagne.

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!