ZONde

ZONde

De boodschap lijkt een sombere, maar is het niet. Het is er een van volop genieten, maar zon met mate. Én een van voorkomen is beter dan genezen. Niets nieuws onder de zon tot dusver.

 

Huidkanker is met stip dé nummer 1 vorm van kanker in Nederland. Ruim 1 op de 5 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van huidkanker. Ter vergelijking: 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Huidkanker staat niet alleen eenzaam aan de top, maar is ook de snelst stijgende. Bovendien komt het steeds vaker op jongere leeftijd voor: huidkankerpatiënten van begin 30 zijn tegenwoordig geen zeldzaamheid meer.

 

Hoe kan dit?, zult u zich misschien afvragen. Door de afname van de ozonlaag, door vervuiling, door vergrijzing, door toename van orgaantransplantaties? Inderdaad allemaal factoren die een rol spelen, maar de grootste boosdoener is UV straling van de zon, maar ook externe UV-bronnen zoals de zonnebank.

 

huidkanker

ZONde: Identieke tweeling, waarvan de zus links binnen en de zus rechts buiten heeft gewerkt

We kunnen op elk moment van het jaar naar iedere zonovergoten bestemming vliegen, op de eerste mooie zonnige dag- niet voor niets rokjesdag genaamd- worden de benen van de dames ontbloot en gaan de t-shirts van de mannen uit (dit is ook de reden dat melanomen bij vrouwen het meest op de benen en bij mannen het meest op de rug voorkomen) en men associeert een gebruinde huid, zoals onze eigen minister van volksgezondheid bevestigt, met er “gezond” uitzien.

 

In de oorzaak schuilt dus ook de oplossing: geniet, maar zon met mate! Bij ziekten vragen patiënten zich regelmatig af of ze zelf iets kunnen doen om de ziekte te voorkomen of de klachten te verlichten. Bij veel ziekten kan de patiënt hier zelf weinig aan doen. In het geval van huidkanker helpt het zeker om met gezond verstand met de zon om te gaan. We doen per slot van rekening ook ons best om zo vitaal mogelijk ouder te worden, waarom zouden we dan niet ook ons best doen om onszelf en onze (klein)kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon? Ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan en je bent nooit te oud om te leren (mocht verstandig zongedrag vroeger niet aangeleerd zijn)!

Huidkankerfeiten

– Top 3 vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, melanoom.
– Risicofactoren voor huidkanker zijn: zongevoelige huid (lichte huid, met of zonder sproeten, lichte ogen en haren), oudere leeftijd, overmatige zonexpositie.
– Huidkanker bevindt zich meestal op de aan zonlicht blootgestelde delen van de huid, zoals het gelaat.

Zonlichtfeiten

– UV-licht geeft DNA-schade en vermindert het afweersysteem van de huid, deze twee mechanismen verhogen de kans op huidkanker.
– Het is niet mogelijk om bruin te worden door UV-licht, zonder DNA-schade op te lopen.
– Onder invloed van UVB wordt vitamine D aangemaakt. Voor deze vitamine D aanmaak is het voor een blanke huid voldoende om dagelijks 15 minuten met handen en gezicht in de zon te zijn.

 

Tot slot nog een laatste woord over het idee dat een zongebruinde huid er gezond uitziet: dit is een korte termijn gedachte. UV-licht verhoogt namelijk niet alleen de kans op huidkanker, maar geeft ook rimpels, zonnevlekken en ouderdomswratten. Mensen die veelvuldig in de zon of onder de zonnebank gaan, zien er vaak jaren ouder uit dan personen die dit niet doen. ZONde toch?

 

Kijk voor meer informatie over verstandig omgaan met de zon op: www.nvdv.nl en/of download de app KWF-UV radar voor een persoonlijk zonadvies.

Tags huid, kanker

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!