Hoe ziet de zorgverzekering van 2023 eruit?

Hoe ziet de zorgverzekering van 2023 eruit?

We leven tegenwoordig in een dure wereld. De prijzen worden met de jaren hoger, maar na de coronacrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is deze prijsstijging in een stroomversnelling terecht gekomen. We zien het al een tijdje aan de huizenprijzen, die een recordhoogte aannemen. Ook de kosten die je maakt voor je wekelijkse boodschappen en voor het energieverbruik stijgen steeds meer. Maar hoe zit het met de kosten voor de zorgverzekering in 2023?

Premie van de zorgverzekering in 2023

Net als vrijwel alles wordt ook de zorgverzekering voor 2023 duurder. De overheid maakte recentelijk bekend dat we gemiddeld zo’n €10 per maand meer gaan betalen aan onze zorgverzekering. Dit komt neer op een totaal van een extra €120 per jaar. Hoe duur de premies precies gaan worden wordt halverwege november bekend gemaakt door de zorgverzekeraars.

 

Gelukkig heeft de overheid ook besloten om de zorgtoeslag voor volgend jaar te verhogen. Op deze manier worden de mensen met een laag inkomen geholpen om toch de kosten voor de zorg te kunnen betalen.

Zorgverzekering voor ouderenPrijsveranderingen in de zorgverzekering in 2023

Ook andere prijzen rondom de zorgverzekering gaan veranderen in 2023. Verschillende medicijnen worden toegevoegd aan de vergoede middelen in het basispakket. Andere medicijnen worden juist uit het basispakket gehaald. Verder gaat de collectiviteitskorting in 2023 helemaal weg. Het eigen risico blijft in 2023 wel hetzelfde als in dit jaar.

Zorgverzekeringen voor ouderen

Per levensfase zijn andere aspecten van een zorgverzekering belangrijk. Ben je jong, aan het studeren of net klaar met je studie, dan wil je weten of anticonceptie vergoed wordt door de verzekeraar. Ook zaken als reisvaccinaties zijn in deze levensfase vaak van belang.

 

Word je al wat ouder, dan spelen andere dingen juist een rol. Er is meer sprake van ziekte of een behoefte aan fysiotherapie. Voor ouderen zijn dus andere factoren belangrijk in een zorgverzekering dan voor jongeren. Gelukkig zijn in Nederland alle basisverzekeringen verplicht om iedereen te accepteren die een verzekering wil afsluiten. Ook als je een hogere leeftijd hebt, moet een verzekeringsmaatschappij jou dus accepteren wanneer je vraagt om een basisverzekering.

 

Dit geldt echter niet voor een aanvullende verzekering. Juist zo’n aanvullende verzekering is wellicht nodig op de oude dag. Er bestaan speciale verzekeringen voor mensen van 55 jaar of ouder. Wil je weten of deze ouderen zorgverzekering geschikt is voor jouw situatie, dan is het goed om deze verzekering te vergelijken met andere mogelijkheden.

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!